NavMenu

Za regionalni projekat Plava voda i vodovod u Gradačcu 17 mil EUR - FBiH potpisala ugovore sa EBRD-om

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.12.2017. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: think4photop/shutterstock.com)
Ugovor podrške zajmu za Projekt regionalni vodovod Plava voda potpisan je juče (20. decembra 2017. godine) u Sarajevu. Osnovni cilj projekta je osiguranje pouzdanog dugoročnog snabdijevanja vodom za opštine Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača, zahvatom vode iz izvorišta Plava voda lociranog u Travniku, saopšteno je iz Predsjedništva FBiH.

Potpisnici Ugovora uz predsjednika FBiH Marinka Čavaru i direktora Ureda EBRD-a Jan Brauna su bili i ministar finansija SBK Zoran Marković i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić.

Zajam EBRD-a u visini od 11 mil EUR je namijenjen za finansiranje polovine investicijskih troškova izgradnje regionalnog vodovoda, druga polovina novca je planirana iz zajma Razvojne banke Vijeća Evrope.

Evropska unija je dala milion evra tehničke pomoći za pripremu projekta. Švedska agencija za međunarodnu suradnju (SIDA) je odobrila 2 mil EUR za finasiranje mjera za smanjenje gubitaka i pola milijuna za institucionalno jačanje vodovoda uključenih u projekt.

Zajam EBRD-a za Gradačac od 6 mil EUR je namijenjen za proširenje vodovodne mreže na koju će biti priključeno oko 18.000 stanovnika. SIDA je odobrila milion evra za pomoć u pripremi i implementaciji projekta kao i 1,4 mil EUR za proširenje kanalizacione mreže u Gradačcu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.