Izvor: RTS | Srijeda, 20.12.2017.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bez vraćanja viza za putovanje u zemlje EU - Evropska komisija usvojila prvi izvještaj o bezviznom režimu za zemlje Zapadnog Balkana

(Foto: zimmytws/shutterstock.com)
Evropska komisija je usvojila izvještaj kojim se konstatuje da zemlje Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija), kao i zemlje Istočnog partnerstva (Moldavija, Gruzija i Ukrajina), nastavljaju da ispunjavaju uslove neophodne za održanje dobijenog bezviznog režima.

To znači da neće biti povratka na vizni režim za građane BiH, koji će moći i dalje nesmetano da putuju u zemlje EU.

Izvještaj zamijenjuje dokument koji je o primjeni bezviznog režima na Zapadnom Balkanu izrađen 2015. godine. Evropska komisija će ovaj izvještaj predstaviti Evropskom parlamentu i Savjetu EU u 2018. godini.

U dokumentu se navodi da su građani Crne Gore, Srbije i Makedonije bezvizni režim dobili u decembru 2009. godine, dok građani Albanije i BiH mogu bez viza da putuju u prostor Šengena od 2010. godine.

Za Moldaviju bezvizni režim je stupio na snagu 2014. godine, a za Gruziju i Ukrajinu 2017. godine.

Evropska komisija se u danas objavljenom izvještaju usredsredila na tri ključne oblasti: funkcionisanje sporazuma o readmisiji, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Redovni izvještaji dio su novog nadzornog mehanizma za funkcionisanje bezviznog režima usvojenog početkom godine, po kojem više zemalja članica ili Evropska komisija mogu po ubrzanom postupku zatražiti privremeno vraćanje viza za građane nekih zemalja u slučaju određenih vanrednih okolnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.