Izvor: eKapija | Utorak, 19.12.2017.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

KCUS nabavio novi linearni akcelerator za radioterapiju vrijedan 6,5 mil KM

(Foto: facebook.com)
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nabavio je najnoviji linearni akcelerator koji se koristi za radioterapiju onkoloških pacijenata. Njegova vrijednost iznosi 6,5 mil KM, a instaliranje ovog aparata očekuje se za dva mjeseca.

Šef Klinike za onkologiju Semir Bešlija kazao je da savremeni linearni akcelerator povećava preciznost i kontrolu kvalitete na dnevnoj bazi, a usluga koja se pruža je besprijekorna.

- Novi linearni akcelerator pruža mogućnost primjene nehirurške terapije zračenjem, koja se koristi za liječenje funkcionalnih abnormalnosti i malih tumora mozga. Ovaj aparat može isporučiti precizno ciljano zračenje u manje tretmana sa visokim dozama i u području osjetljivih anatomskih struktura, kao što je područje centralnog nervnog sistema i pripadajućih regija - kazao je Bešlija.

Klinika za onkologiju uskoro će dobiti i dnevnu bolnicu, a prema riječima doktora Bešlije, potreba za dnevnom onkološkom bolnicom javlja se uslijed povećanog broja pacijenata i terapija. Samo u 2016. godini ordinirano je preko 20.000 sistemskih onkoloških tretmana (kemoterapija, hormonalna, biološka i imunoterapija).

- Ovi tretmani zahtijevaju veliku posvećenost, kako ljekara tako i medicinskog osoblja. Projekt dnevne bolnice će, prateći evropske standarde, omogućiti ordiniranje svakodnevnih specifičnih onkoloških terapija u ambulantnom prostoru. Ovaj prostor je svjetliji i ugodniji za boravak pacijenata. Na ovaj način će se reducirati nepotreban boravak pacijenata u bolnici i ubrzati proces prijema i otpusta - istakao je Bešlija.

S obzirom na sve zahtjevniji pristup u liječenju pacijenata s malignim bolestima, kao i povećani broj bolesnika, Klinika za onkologiju KCUS će otvaranjem dnevne bolnice proširiti paletu usluga. Zahvaljujući tome, osim onkoloških terapija, omogućiće se ordiniranje različitih vidova simptomatske terapije.

Dnevna bolnica za onkološke pacijente će raditi u dvije smjene. Priprema hemoterapije će biti centralizovana. Ovakvim pristupom rada menadžment KCUS će obezbijediti kvalitetniju uslugu onkološkim pacijentima, a osoblju Klinike za onkologiju bit će olakšan rad, prenosi Klix.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.