Izvor: eKapija | Utorak, 19.12.2017.| 10:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinje projekat Urbane poljoprivrede u Banjaluci - Grad obezbijedio objekat za zadrugu

(Foto: Thomas Barrat/shutterstock.com)
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i dekan Poljoprivrednog fakulteta Nikola Mićić potpisali su u ponedjeljak (18. decembra 2017. godine) ugovor o dodjeli gradskog objekta u naselju Saračica za potrebe buduće poljoprivredne zadruge, u okviru projekta Urbana poljoprivreda.

- Našli smo zajednički interes da se objekat u Saračici u vlasništvu Grada, koji do sada nije bio korišten, privede određenoj namjeni i da se koristi za nešto što su i istraživačke i razvojne svrhe. Partner nam je Poljoprivredni fakultet i sa ugovorom koji su potpisali na dvije godine, u ovom objektu moći će razvijati projekat organske poljoprivrede – kazao je Radojičić.

Prema riječima dekana Mićića, objekat će koristiti 100 kooperanata koji će dobiti dobru lokaciju u odnosu na ogledno imanje u Motikama za organsku proizvodnju maline i povrća, te pčelarsku proizvodnju.

- Grad nam je izašao u susret i ovaj objekat u Saračici je na dobrom mjestu, jer se nalazi u blizini površina gdje se vrši proizvodnja. U projektu imamo predviđena sredstava za adaptaciju objekta, tako da će to biti na obostrano zadovoljstvo – rekao je Mićić.

Inače, odluku o dodjeli prostora Poljoprivrednom fakultetu pod posebnim uslovima donijela je Skupština Grada na 16. sjednici u oktobru ove godine.

Grad Banjaluka je ranije potpisao memorandum o formiranju lokalnog partnerstva za zapošljavanje sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, čime su započele aktivnosti na projektu Urbana poljoprivreda, kog finansira Evropska unija. Cilj ovog projekta je da se zaposli 100 lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje u Banjaluci, odnosno da se registruju kao komercijalna poljoprivredna gazdinstva. Od toga, 15-20 korisnika imaće proizvodnju na oglednom dobru u Motikama, a 80-85 korisnika imaće proizvodnju na sopstvenom zemljištu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.