NavMenu

Sektor peradarstva povećao izvoz - Vrijednost plasmana za deset mjeseci 49 mil KM

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 18.12.2017. 14:33
Komentari
Podeli
(Foto: Bukhanovskyy/shutterstock.com)
Prema analizama Vanjskotrgovinske komore BiH i USAID/Sweden FARMA II projekta, u prvih 10 mjeseci ove godine sektor peradarstva zabilježio je izvoz u vrijednosti od 49 mil KM, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 4 mil KM (9%).

Vanjskotrgovinski bilans u sektoru peradarstva kontinuirano je pozitivan, uz rast pokrivenosti uvoza izvozom koja sada iznosi 178% (2011. godine je bila na nivou 123%). Nakon tri godine kontinuiranog pada, uvoz je u prvih 10 mjeseci ove godine ostao na nivou prošlogodišnjeg (27 mil KM).

Struktura razmjene relativno je dobra, jer je BiH neto uvoznik za živu perad i meso peradi, dok bilježi pozitivan bilans za jaja i prerađevine od mesa peradi. Prerađevine od mesa peradi dominiraju po pitanju izvoza i čine 73% vrijednosti ukupnog izvoza u sektoru. Na drugom mjestu je meso peradi sa 19%, nakon čega slijede jaja (6%) i živa perad (2%).

Po pitanju izvoza ključna su tržišta regije: Srbija, Makedonija i Crna Gora, na kojima je u prvih 10 mjeseci 2017. godine ostvareno 98% ukupnog izvoza.

Na tržište Hrvatske u 2012. godini plasirano je 14,3 mil KM (52% meso peradi, 27% jaja i 20% prerađevine), pa raduje mogućnost povratka na to tržište ukoliko Evropska komisija stavi BiH na listu zemalja kojima je odobren izvoz peradi u EU, kao što se očekuje.


U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom urađene su i prve detaljne analize tržišta Hrvatske koje između ostalog pokazuju da je od 2012-2016. godine uvoz u kategoriji mesa peradi skočio za gotovo 5.000 tona i sada iznosi oko 21.000 tona, dok je izvoz na nivou oko 7.400 tona. Orijentacije radi, BiH godišnje uvozi oko 7.000 tona mesa peradi, a izvozi oko 4.000 tona.

Najveći izazov na tržištu Hrvatske predstavljaće jaka konkurencija iz Mađarske, Poljske, Holandije i Italije, s obzirom na to da ove četiri zemlje pokrivaju oko 80% uvoza mesa peradi u Hrvatsku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.