NavMenu

FBiH pojačava kontrolu nad zbrinjavanjem otpada - Operateri pod lupom, definisane i naknade za nekoliko vrsta otpada

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.12.2017. 09:55
Komentari
Podeli
(Foto: Srdjan Randjelovic/shutterstock.com)
Jedan od zahtjeva iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i Evropske unije ispunjen je izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom koje su stupile na snagu u Federaciji BiH.

To znači da je pod kontrolu stavljen otpad, štetan po zdravlje ljudi i okoliš, i da su strožije uređene zakonske odredbe.

– Primjera radi, do sada su se plaćale naknade samo za zbrinjavanje ambalažnog i elektronskog otpada. Stupanjem na snagu izmjena i dopuna naknade se plaćaju i za druge vrste štetnog otpada, kao što je građevinski, medicinski, animalni otpad, zatim otpad koji sadrži azbest i PCB i otpad iz proizvodnje titandioksida – izjavila je Feni federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Naknade će, dodaje, biti uplaćivane na poseban račun u Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH, a ta sredstva će se investirati u unapređivanje sistema zbrinjavanje otpada.

Štetni otpad proizveden i uvezen u BiH pratit će se putem informatičkog sistema, te će postojati tačni podaci o "kretanjima" otpada i načinu na koji je zbrinut.

Ostavljena je i mogućnost da otpad zbrinjavaju takozvani "operateri sistema", kompanije koje su zadužene za zbrinjavanje posebnih kategorija otpada.

– Novitet je da će njihovo djelovanje biti regulisano zakonom, a ne samo pravilnikom Ministarstva. Zahvaljujući tome imat ćemo više kontrole nad njihovim radom – istakla je Đapo.

Pojašnjava da "operatera sistema" mogu osnovati isključivo pravne osobe koja obavljaju svoju poslovnu djelatnost stavljanjem u promet proizvoda koji postaju posebne kategorije otpada.

Proizvođač i uvoznik proizvoda je društveno i finansijski odgovoran za opterećenje okoliša koje mogu prouzrokovati proizvodi koje stavlja na tržište Federacije BiH, a koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada.

U posebne kategorije spadaju ambalažni otpad, otpadna vozila, ulja, baterije i akumulatori, otpadne gume, električni i elektronički otpad, medicinski otpad, zatim onaj koji sadrži azbest ili PCB, nastao u proizvodnje titandioksida, kao i onaj za koji nadležni federalni ministar donese provedbeni propis kojim će, uz ostalo, biti utvrđeni i uvjeti za dodjelu podsticajnih sredstava i njihova visina.


Izmjenama i dopunama su pooštrene kaznene odredbe, te se, ističe Đapo, novčane kazne za prekršitelje Zakona kreću od 2.000 do 100.000 KM za pravna lica i od 500 do 5.000 KM za fizička lica i obrtnike.

– Inače, Federalno ministarstvo okoliša i turizma uz koordinaciju s Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske opredijeljeno je za uspostavu istog sistema upravljanja otpadom na području Bosne i Hercegovine u cilju usklađivanja i donošenja novih provedbenih propisa, otklanjanja mogućih posljedica po ekonomiju, zaštitu standarda i prava potrošača i bolja ulaganja u razvoj infrastrukture – poručila je Đapo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.