NavMenu

Energetska zajednica nije donijela odluku o novim sankcijama za BiH

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 17.12.2017. 10:28
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Parezanović)
Energetska zajednica na sastanku u Prištini nije donijela odluku o novim sankcijama prema BiH, potvrđeno je Nezavisnim u Sekretarijatu te organizacije.

- S obzirom na to da Ministarski savjet nije imao kvorum, nije bilo moguće da odluka bude usvojena. To znači da će formalna odluka o sankcijama biti usvojena u skladu sa pisanom procedurom u narednim sedmicama - rekla je za Nezavisne Barbara Pojner, portparol službenik za odnose s javnošću Energetske zajednice.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da nema mjesta za posebno zadovoljstvo, s obzirom na to da je BiH i dalje pod sankcijama Energetske zajednice.

- Jedino što je dobro je što ovim nisu uvedene nove mjere. Implementacija obaveza iz energetskog sektora i dalje ostaje - rekao je on i dodao da će se narednih dana odrediti novi susret i razgovori u vezi sa sankcijama.

Podsjećanja radi, u Beču je nedavno održan sastanak entitetskih ministara za energetiku i državnog ministra za spoljnu trgovinu, na kojem je usaglašeno da će vlasti raditi na usvajanju nacrta zakona o električnoj energiji i gasu na državnom nivou.

Kako je naglašeno iz Energetske zajednice, osnovna tema sastanka bili su načini kako prevazići trenutnu situaciju zbog toga što BiH krši svoje obaveze iz oblasti primjene Trećeg energetskog paketa EU.

- Usaglašeno je da nacrt državnog zakona o tržištu električne energije i Regulatoru, koji predviđa neka minimalna ovlaštenja državnog autoriteta za gas, ispoštuje sve detaljne komentare i primjedbe oba entiteta. FBiH je tražila dodatno pojašnjenje i dodatnu potvrdu od strane Evropske komisije da je zakon usklađen sa Trećim energetskim paketom- rečeno je Nezavisnim u odgovoru.

Dogovoreno je da će entitetske vlade svoju poziciju iznijeti najkasnije do kraja ove godine.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.