Izvor: Tanjug | Nedjelja, 17.12.2017.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Oksford izabrao riječ za 2017. godinu - "mladotres"

(Foto: Ivana Vuksa)
Oksfordovi leksikografi proglasili su za riječ 2017. godine pojam "mladotres" (youthquake), čije je značenje "značajna kulturna, politička ili društvena promjena koja proizilazi iz djelovanja ili uticaja mladih".

Kako kažu, upotreba ove riječi petostruko je povećana u periodu između 2016. i 2017. godine, uz ocjenu da je, proglašenjem tog pojma za riječ godine, priznata moć milenijumske generacije.

Ovu riječ je prije gotovo 50 godina skovala tadašnja urednica časopisa Vogue Dajana Vrilend, a korišćena je za opisivanje pojava među kojima je bio i porast podrške mladih britanskoj Laburističkoj stranci i izboru lidera od 30-ak godina starosti u Francuskoj i Novom Zelandu.

Inače, Oxford University Press svake godine prati promjene u engleskom jeziku i odabira riječ koja odražava raspoloženje koje je obilježilo godinu.

Predsjednik Oksfordovih rječnika Kasper Gratvol izjavio je da riječ "mladotres" "tek treba da se učvrsti na američkom tlu, ali čvrsti dokazi u Britaniji govore da ta riječ uzima maha".

- U riječi "mladotres" pronanalazimo izvjesnu nadu u moć promjene, a usput je i zabavna u lingvističkom smislu - objašnjava konsulant Oksfordovih rječnika Sjuzi Dent, zaključivši da je ova riječ "prava nota za završetak jedne teške godine pune podjela".

Riječ godine 2016. bio je termin "postistina" (post-truth).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.