NavMenu

Gas-Res i Gazprom potpisali sporazum o formiranju zajedničke kompanije - Fabrika vrijedna 70 mil EUR gradiće se u Zvorniku

Izvor: eKapija Nedjelja, 17.12.2017. 12:21
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
​Preduzeće Gas-Res iz Banjaluke i ruska kompanija Gazprom SPG Tehnologije potpisali su u subotu (16. decembar 2017. godine) Sporazum i Pismo namjere o formiranju zajedničke kompanije čije će sjedište biti u Banjaluci.

U ime Gas-Res Sporazum i Pismo namjere potpisao je vršilac dužnosti direktora Slobodan Puhalac, a u ime Gazprom SPG Tehnologije predsjednik Upravnog odbora Aleksej Konstantinovič Kahidze.

Potpisivanju su prisustvovali i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, te ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da se ovim potpisivanjem ulazi u jedan važan posao, a to znači da se osnivanjem novog privrednog subjekta na tržištu Srpske, ali i cijele regije, pravi prvi veliki korak u razvoju domaćeg gasnog tržišta u okviru gasnog sektora u skladu sa usvojenom strategijom razvoja energetike Srpske.

- U pitanju je preduzeće investiciono-komercijalnog karaktera koje će dati snažan doprinos ekonomskim ciljevima. Ako imate partnera koji dolazi iz Gazpromove porodice, to garantuje i uspješnost posla, te da imate nekog ko prednjači u tom poslu - navela je Cvijanović.

Predsjednik RS Milorad Dodik je objasnio da će u tom zajedničkom preduzeću manji dio vlasništva imati Gas-Res, a Gazprom će obezbijediti finansije i tehnologiju.

Dodao je da će se fabrika graditi u Zvorniku, a gas koji dolazi iz Rusije će biti korišćen kao osnovna sirovina za tu fabriku. Ukupna ulaganja iznosiće 70 mil EUR.

- Ovo je pilot-projekat i koliko smo mi spoznali, riječ je o energiji koja će biti nekoliko puta jeftinija nego što su to sada poznati oblici energije i za grijanje i za toplane i za električnu energiju. Sada u tom pogledu treba razviti i određene sisteme i to počinjemo već u januaru kada se formira zajedničko preduzeće - istakao je predsjednik Dodik.

On je dodao da će sjedište tog novog preduzeća biti u Banjaluci, kao i da sada treba krenuti sa oprativnim radnjama kao što su izbor lokacije za fabriku u Zvorniku, te da tu već postoji urađen projekat i obezbijeđena finansijska sredstva za njegovu realizaciju.


Predsjednik Upravnog odbora ruskog preduzeća Gazprom SPG Tehnologije Aleksej Konstantinovič Kahidze naveo je da se njihova tehnologija tečnog gasa aktivno razvija širom svijeta i da je prije svega to ekološka tehnologija, koja se može kristiti svugdje gdje "nema dosta električne energije, grijanja i tako dalje".

- Nadam se da će naša zajednička saradnja biti dosta brza i uspješna u narednom periodu i da će vam naša tehnologija pomoći u rješavanju problema nedostatka električne energije, grijanja i nadam se da će doći do korištenja naših tehnologija u prevozu građana autobusima - naveo je Kahidze.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da današnje potpisivanje predstavlja dio aktivnosti u realizaciji Strategije razvoja energetike Srpske do 2030. godine, koja uključuje i razvoj gasnog sektora i izgradnju nove infrastrukture, novih proizvodnih i drugih objekata.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.