Izvor: eKapija | Nedjelja, 17.12.2017.| 12:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ČERGIĆ: Gradnja TE Banovići neće biti usporena

Munever Čergić (Foto: YouTube/screenshot)
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići.

Rudnik mrkog uglja podnio je zahtjev za izdavanje prethodne građevinske dozvole na osnovu koje bi mogle početi pripremne radnje za izgradnuju Termeoelektrane Banovići snage 350 megavata.

Direktor Čergić pojašnjava da se građevinska dozvola daje nakon izrađenog glavnog projekta za što su zaduženi partneri na izgradnji ovog bloka.

- Ne vidim razloga za dizanje prašine osim onih koji su očito protiv ovog projekta i protiv ove vlade i prethodnih vlada koje su svojim aktima rekle da je TE Banovići projekt od strateškog interesa za FBiH - naglašava Čergić.

Dodaje da je održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva na kojem su razjašnjenjene nejasnoće u vezi sa gradnjom bloka u Banovićima.

- Postojale su tužbe za okolinske dozvole i za blok 7 u Tuzli i TE Banovići i prijave Energetskoj zajednici. Nakon toga bili smo u Beču, i jedni i drugi, i u okolinskoj dozvoli je nakon tih pregovora dodata klauzula prema kojoj se RMU Banovići obavezuje da će prilikom gradnje termoelektrane koristiti standarde i parametre koje propisuje EU. Sada je potrebno da se to doda, odnosno izmijeni i u urbanističkoj saglasnosti i nakon toga ćemo ponovo podnijeti zahtjev za prethodnu građevinsku dozvolu - pojasnio je Čergić u razgovoru.

Odbijanje zahtjeva RMU Banovići, ustvrdio je, neće usporiti proces gradnje TE Banovići.

Aktivnosti na projektu TE Banovići traju od 2010. godine i u tom periodu riješena su pitanja vodosnabdijevanja energeskog bloka, snabdijevanja ugljem, odvoda dimnih gasova i otpadnih voda, a regulisnao je i pitanje deponija šljake i pepela. TE Banovići i cementara u Banovićima već su dio Prostornog plana TK, a i dio su i prijedloga Prostornog plana FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.