NavMenu

Zvaničnici i stručnjaci BiH i Svjetske banke razgovarali o zaštiti biodiverziteta u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.10.2008. 15:42
Komentari
Podeli

Predstavnici organa vlasti iz BiH, relevantnih javnih preduzeća, akademije i nevladinih organizacija, kao i domaći i strani stručnjaci Svjetske banke održali su radionicu za razmatranje aktivnosti neophodnih za zaštitu bogatog biodiverziteta u zemlji koji se suočava sa sve većim prijetnjama, saopćeno je iz Svjetske banke.

Radionica održana od 6. do 8. oktobra u Nacionalnom parku Sutjeska, je efektivno obilježila početak Projekta šumskih i planinskih zaštićenih područja. Ovaj projekt se financira grantom Fonda za globalni okoliš u vrijednosti 3,4 miliona USD, kojeg administrira Svjetska banka, uz kofinanciranje od strane entitetskih vlada u iznosu od 2,5 miliona USD.

Projekt će podržati aktivnosti vlasti u BiH na rješavanju prijetnji po biodiverzitet, promociji upravljanja ekosistemom i povećanju površine zaštićenih područja do nivoa koji su u skladu s lokalnim potrebama i regionalnim prosjecima.

Dijelom kao rezultat pripreme projekta, oba entiteta su se sada obavezala na izdvajanje budžetskih sredstava za zaštićena područja. Ova promjena politike će približiti BiH praksama većine zemalja u vezi s podrškom zaštićenih područja u smislu kontinuiranog budžetskog financiranja.

Projekt će pomoći stvaranju uslova za održiv i uravnotežen ekonomski razvoj i promociju smanjenja siromaštva putem boljeg korištenja zaštićenih područja za osiguranje egzistencije lokalnog stanovništva i turizam. Istovremeno, pružiće podršku vlastima na ispunjavanju zahtjeva EU politike koja se odnosi na prirodu i biodiverzitet (Natura 2000).

S približno 54% svoje površine pod šumom, Bosna i Hercegovina je obdarena međunarodno priznatim bogatim biodiverzitetom. Smještena je na geografskom raskršću s 5 tipova klima i 3 agro-klimatske regije u zemlji.

Ratni sukob, kao i siromaštvo, neadekvatno planiranje korištenja zemljišta i ograničeni kapaciteti lokalnih institucija, te nedovoljna svijest o pitanjima zaštite, su doprinijeli neodrživim praksama korištenja zemljišta i promjenama staništa.

Iako se šumski resursi BiH smatraju jednim od najbogatijih u Evropi sa širokim varijetetom zimzelenih i listopadnih vrsta, procijenjeno je da je u BiH 19% biljnih vrsta ugroženo – što je najveći procenat u poređenju s bilo kojom drugom evropskom zemljom. Ipak, trenutno je samo 0,6% teritorije formalno zaštićeno – najniži nivo u Evropi, čiji je prosjek 7%.

Očekuje se da će kao rezultat ovog projekta, površina pod formalnom zaštitom biti povećana na 3,0% (tj. dodatnih približno 120.000 ha) i da će se ključne prijetnje po biodiverzitet na projektnim lokacijama smanjiti ili staviti pod kontrolu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.