Izvor: Nezavisne novine | Petak, 15.12.2017.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U banjalučkom Lanacu počeo prvi Collaborathon - Studenti kreiraju IT rješenja za održivi razvoj

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Prvi Collaborathon u Banjaluci pod nazivom "Bring IT on" počeo je u četvrtak (14. decembra 2017. godine) u Lanaco Tehnološkom centru.

Njegov cilj je da okupi najbolje studente Elektrotehničkog, Ekonomskog, Mašinskog, Poljoprivrednog i Prirodno-matematičkog fakulteta da zajedno rade na kreiranju IT rješenja i doprinesu postizanju ciljeva održivog razvoja.

Nina Kremenović, menadžer korporativnih komunikacija u kompaniji Lanaco, kazala je da je ovoj kompaniji jako važno ulaganje u znanje.

- Upravo iz tog razloga je Lanaco odlučio da kreira prvi Collaborathon, a glavna ideja je bila da odgovorimo na jedan od glavnih izazova koji se nalaze pred mladim ljudima i studentima - kako da od ideje naprave realan proizvod - zaključila je Kremenović.

Haris Palalija, iz Udruženja BIT Alijanse, kazao je da je kompletan projekat orijentisan prema ciljevima održivog razvoja UN-a.

- Kroz ovaj projekat želimo da ponudimo studentima informacije o održivom razvoju, a oni će onda da rade na idejama upotrebom IT-a kako vide svoje rješenje određenih ciljeva - kazao je Palalija.

Branko Blanuša, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, kazao je da su sva dešavanja slična ovom značajna za akademsku zajednicu, posebno za one faklulete koji su povezani sa IT sektorom.

Enesa Hodžić Kovač, predstavnica iz Ujedinjenih nacija u BiH, kazala je da je cilj ovog projekta da svi njegovi akteri shvate kako mogu pomoći u cilju postizanja održivog razvoja u BiH.

Kancelarija volontera Ujedinjenih nacija u BiH je glavni pokrovitelj ovog dvodnevnog događaja, zajedno sa BIT Alijansom, kao partnerom projekta, i kompanijama članicama Lanaco, GoT Solutions i Mania.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.