Izvor: Radiosarajevo.ba | Petak, 15.12.2017.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH utvrdila Pijedlog zakona o PIO - Penzije će se usklađivati svakog 15. aprila

(Foto: JasaStyle/shutterstock.com)
Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, prema kojem će vrijednost općeg boda utvrđena zakonom iznositi 14 KM.

Prijedlog zakona propisuje da penzije budu usklađivane 15. aprila svake godine. Usklađivanje se vrši u visini zbira 50% procenta porasta potrošačkih cijena i 50% procenta porasta realnog bruto društvenog proizvoda u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini.

Najviše penzije neće biti usklađivane/povećavane sve dok najniži iznos penzije ne dostigne petinu iznosa najviše penzije ostvarene po zakonu. Precizirano je vanredno usklađivanje koje može biti provedeno jednom u godini, ako je stopa rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodne dvije kalendarske godine veća od 3% i ako nema akumuliranog deficita budžeta FBiH, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini.

Propisano je da se najniža i zagarantovana penzija usklađuju, ne sa troškovima života, kako je to ranije bilo, već prema odredbama člana 79. (što je za penzionere povoljnije). Izuzetno, ukoliko postoje finansijske mogućnosti, Vlada FBiH može posebnom odlukom utvrditi povećanje iznosa najniže penzije u većem procentu, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini.

- U prelaznim i završnim odredbama, u članu 140. kojim je propisana isplata penzija korisnicima koji ostvaruju pravo, dodana su dva stava kojima je propisano povećanje zakonskog iznosa penzija korisnicima prava koji su ih ostvarili do 31.07.1998. godine za 10%, te korisnicima koji su prava ostvarili od 31.07.1998. godine do 31.12.2007. godine za 5% - navode iz Vlade FBiH.

Glavni ciljevi reforme penzijskog sistema u FBiH su ublažavanje efekata starenja stanovništva na penzijski sistem, smanjenje preranog odlaska iz svijeta rada, pravedniji izračun penzija prema plaćenom doprinosu, pravedan odbitak za prijevremenu penziju i stimulacija ostanka u sferi rada, te sprečavanje i ublažavanje pada adekvatnosti penzija u FBiH, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Ovaj prijedlog zakona će razmatrati oba doma Parlamenta FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE