NavMenu

U 2018. još četiri multilateralne kompenzacije u RS - Do sada "prebijeno" pola milijarde maraka dugova

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 14.12.2017. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Privrednici i javni sektor u RS do sada su "prebili" više od pola milijarde maraka obaveza, a u idućoj godini imaće mogućnost da dugovanja dodatno smanje kroz nove četiri multilateralne kompenzacije i cesije.

Vlada RS je na posljednjoj sjednici odredila datume održavanja multilateralnih kompenzacija i cesija. Prva kompenzacija na Banjalučkoj berzi biće održana 23. januara, druga 24. aprila, treća 24. jula, dok je posljednja zakazana za 23. oktobar 2018. godine.

Dvije godine od donošenja Zakona o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije "prebijeno" je 553 mil KM obaveza.

- Time je značajno smanjena nelikvidnost privatnog i javnog sektora. Poslovni subjekti su kroz ovaj sistem uspjeli naplate dio potraživanja, koja godinama ranije nisu mogla biti redovno izmirena. U prosjeku je u svakoj kompenzaciji 930 učesnika iz realnog i javnog sektora uspijevalo da prebije obaveze i potraživanja - navelo je Ministarstvo finansija RS.

U ovoj godini u četiri kompenzacije prebijeno je 196 mil KM obaveza i potraživanja, što je više nego godinu ranije.

- Ti podaci pokazuju da i dalje vlada veliko interesovanje za multilateralne kompenzacije i cesije. Poslovni subjekti zadovoljni su ovim sistemom jer im omogućava da naplate potraživanja i samim tim znatno olakša poslovanje - kazali su u Ministarstvu finansija RS.

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene i kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unapređen kompletan sistem.


- Naš cilj je bio da kroz multilateralne kompenzacije smanjimo nelikvidnost privrede i uspjeli smo u tome. Dodatnim uključenjem aktera iz javnog sektora rezultati bi bili još i bolji. Dobro bi bilo da u sistem prebijanja dugova budu uvršćena i preduzeća iz FBiH jer naši privrednici sa njima posluju u velikom obimu - kazao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovana je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Poreska uprava RS zadužena je za kontrolu prijavljivanja obaveza i ima na raspolaganju kaznene mjere, ali ni one nisu zaživjele u praksi u punom obimu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.