Izvor: Radiosarajevo.ba | Utorak, 12.12.2017.| 12:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvorena renovirana sala Kinoteke BiH

Ilustracija (Foto: Mammut Vision/shutterstock.com)
Sinoć je u Sarajevu svečano otvorena renovirana sala Kinoteke Bosne i Hercegovine, koja je renovirana uz podršku Ambasade NR Kine u BiH i posredovanje Udruženja Bosansko-kineskog prijateljstva.

U kontekstu bogatog filmskog naslijeđa i značaja bosanskohercegovačke kinematografije, režiser Nenad Dizdarević kazao je da vjeruje da će Kinoteka ponovno postati kultno mjesto okupljanja i susreta, ali i mjesto edukacije mladih stvaralaca, kao i odrastanja i odgoja nove filmske publike.

- Nadam se da će se uskoro pristupi realizaciji ideje organiziranja sedmice kineskog filma u BiH i sedmice bosanskohercegovačkog filma u Kini - dodao je Dizdarević.

Direktorica Kinoteka BiH Devleta Filipović je, uz zahvalnost u povodu potpore realizaciji spomenutog projekta i uvjerenje da će biti nastavljena restauracija ostalih prostorija ove ustanove, naglasila da se na taj način stvaraju uvjeti za redovne filmske projekcije, razmjenu kulturnih dešavanja, te organiziranje drugih sadržaja.

Kako je kazala, finansijska podrška NR Kine pretvorila je obnovljenu kino salu u prijatno mjesto susreta i budućih značajnih aktivnosti, a kako bi u suradnji s Udruženjem Bosanko-kineskog prijateljstva postali dio kineskog mega projekta Pojas i put.

Prije svečanog otvorenja u renoviranoj sali Kinoteke upriličena je projekcija filma Valter brani Sarajevo, najgledanijeg filma u Kini.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.