Izvor: Klix | Utorak, 12.12.2017.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

NOVALIĆ: U izgradnju puteva u 2018. ulažemo skoro 300 mil KM

Fadil Novalić
Parlament FBiH je prošle sedmice usvojio Rebalans budžeta za 2017. godinu i Nacrt budžeta za 2018, a to je prema riječima premijera Fadila Novalića dobar znak i pokazatelj da će se u 2018. godini u Federaciji BiH realizirati neki od kapitalnih infrastrukturnih projekata.

Rebalans za 2017. sadrži kapitalni transfer Autocestama FBiH od 107 mil KM, koji će biti usmjeren na izgradnju brze ceste Lašva–Nević Polje i dionicu autoceste mostarska zaobilaznica Sjever i Jug. Budžet za 2018. predviđa, pak, da 183 mil KM putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija bude usmjereno za izgradnju autocesta i brzih cesta. Radi se o pravcima Sarajevo-Goražde, Tuzla-Žepče, Sarajevskoj transverzali i zaobilaznici Mostar.

- Najbitnije stavke koje donose Rebalans budžeta za 2017. i Nacrt budžeta za 2018. godinu odnose se na povećanje rashoda za kapitalne investicije, odnosno ulaganja u infrastrukturne projekte. Vlada Federacije BiH smatra da je unapređenje infrastrukture od presudnog značaja za razvoj naše privrede i zapošljavanje, zato smo odlučili da upravo u infrastrukturu uložimo novac iz klirinškog duga i akumulirane dobiti javnih preduzeća i drago mi je što je ovo naše opredeljenje prošle sedmice dobilo podršku Federalnog parlamenta - kazao je za Klix.ba premijer Fadil Novalić.

Tako bi se izgradnja dionice brze ceste Lašva-Nević Polje trebala finansirati od naplaćenog klirinškog duga u iznosu od 100 mil KM. Zatim, projekt izgradnje ceste prema Goraždu, gdje je planirana gradnja tunela dužine 5,5 kilometara trebao bi se finansirati od akumulirane dobiti BH Telecoma u iznosu od 70 mil KM. Za taj projekt nije potrebno sprovoditi nikakvu eksproprijaciju, te se odmah može pristupiti radovima.

Za mostarsku zaobilaznicu potrebno je blizu 20 mil KM, a Vlada FBiH planira novac osigurati iz tri izvora i to 10 mil KM od BH Telecoma, 7 mil KM od klirinškog duga i 3 mil KM od akumulirane dobiti Elektroprivrede HZ HB.

Za sarajevsku Prvu transverzalu neophodno je 35 mil KM, a planirano je da se 10 miliona osigura od BH Telecoma, a 25 mil KM od akumulirane dobiti Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Kada je riječ o cesti od Žepča prema Tuzli, završen je idejni projekt, te bi sada trebao uslijediti proces eksproprijacije. Planirano je da se taj projekt finansira tako što će se uzeti 63 mil KM akumulirane dobiti od Elektroprivrede BiH i 2 miliona od EP HZHB.

Novalić poručuje da cestovna infrastruktura nije jedino u šta će se ulagati.

- Rebalansom je dodatnih 7,5 mil KM usmjereno u izgradnju infrastrukture na aerodromima u Mostaru, Tuzli i Bihaću, a dodatna sredstva za ove aerodrome predviđena su i u budžetu za 2018. Ulagat ćemo i u željeznički saobraćaj. Planirana je daljnja podrška Željeznicama Federacije BiH, planirana su ulaganja u elektrifikaciju željezničke pruge, tačnije dionice Bihać–Blatina kako bi ona bila puštena u funkciju tokom 2018. godine - naveo je Novalić.

Ističe da su pomenuti infrastrukturni projekti već pripremljeni i da može početi njihova realizacija.

- Naravno, Vlada FBiH je i dalje čvrsto opredijeljena za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama kako bi se omogućila implementacija pokrenutih kreditnih aranžmana kod međunarodnih finansijskih institucija kroz JP Autoceste Federacije BiH. Iskreno se nadam da ćemo već ove sedmice uspjeti završiti i ovu nepotrebno ispolitizovanu raspravu o putarinama, te da će naredne godine, osim na putnim pravcima koje sam nabrojao, krenuti i daljnji radovi na Koridoru 5C - zaključio je Novalić u razgovoru za Klix.ba


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.