Izvor: B92 | Utorak, 12.12.2017.| 10:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Apple kupuje aplikaciju Shazam

(Foto: Pres Panayotov/shutterstock)
Kompanija Apple je u finalnoj fazi kupovine Shazama, aplikacije koja omogućava identifikaciju pjesama, filmova i TV emisija, piše TechCrunch.

Cijena kupovine trenutno iznosi 400 mil USD, ali će Apple uštediti nešto novca od provizije koju je plaćao Shazamu za slanje korisnika na iTunes Store, gdje je moguće kupiti različit sadržaj. Upravo je ta provizija činila većinu prihoda Shazama u prošloj godini, a aplikacija je zaslužna za 10% ukupne digitalne prodaje.

Takođe, ako Apple odluči da ugasi aplikaciju zadaće težak udarac uslugama kao što su Spotify i Google Play Music, kojima Shazam "proslijeđuje" više od milion klikova dnevno. Shazam ima i ugovor sa Snapchatom. Ipak, još nije sigurno kako će Apple-ov potez uticati na pomenute ugovore.

Najveću korist Apple će imati od Shazamove AR (augmented reality) tehnologije, koja je razvijena nakon tehnologije za vizuelno prepoznavanje iz 2015. godine. Tehnologija omogućava korisnicima da skeniraju magazine, knjige, postere, reklame i druge fizičke proizvode, a nakon toga i prikazivanje 3D animacija, vizualizaciju proizvoda i 360 klipove. Ako Apple poželi da napravi svoju verziju Google Lensa, ovo će biti dobra osnova.

Shazam je do sada preuzet više od milijardu puta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.