NavMenu

Završena najsjevernija dionica Koridora 5C - Otvoreno 10 kilometara autoputa između Svilaja i Odžaka

Izvor: Klix Ponedjeljak, 11.12.2017. 15:14
Komentari
Podeli
(Foto: jpautoceste.ba)
Deset kilometara moderne autoceste koja Bosnu i Hercegovinu spaja s Evropskom unijom, preko dionice Svilaj-Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora 5C, danas je zvanično završeno.

Do završetka izgradnje mosta Svilaj i graničnog prijelaza, ovaj dio je pušten na korištenje lokalnom stanovništvu.

Direktor preduzeća Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić na otvaranju je kazao da će ovaj dio koridora znatno rasteretiti saobraćaj u Odžaku, ali da će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj.

- Nakon toga će ovaj dio BiH biti povezan s koridorima i magistralama evropskih puteva - rekao je Terzić.

Kazao je da na početku godine nije bilo moguće da se dobiju sredstva od EBRD-a bez povećanja akciza.

- Međutim, zajedno s ministrom prometa i komunikacija FBiH Denisom Lasićem, našim nadzornim odborom i unutrašnjim snagama uspjeli da iznađemo sredstva i predfinasiramo dok ne steknemo uslove da EBRD da potpis za sredstva - naglasio je Terzić.


Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je, također, istakao važnost mosta Svilaj koji će BiH spojiti s Hrvatskom.

- Izgradnja ovog mosta, kao i graničnog prijelaza, koji je u toku, ubrzat će protok roba i putnika između BiH i Hrvatske - potcrtao je Lasić.

Za ovaj infrastrukturni projekat WBIF je prvi put u ovom dijelu Evrope odobrio bespovratna sredstva u visini 17,5 mil EUR.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.