NavMenu

Veća saradnja RS i Srbije u vodoprivredi - Dogovorene mjere protiv nelegalne eksploatacije riječnog nanosa u donjem toku Drine

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 11.12.2017. 14:52
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Srbije dogovorila su da će, s ciljem suzbijanja nelegalne eksploatacije riječnog nanosa u donjem toku Drine, vodni inspektori do 30. decembra popisati sve subjekte koji imaju negativan uticaj na dvije zemlje.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Čedomir Stojanović rekao je da je intenzivirana saradnja dva ministarstva u oblasti vodoprivrede, te da je nedavno u Beogradu održan sastanak na kojem je zaključeno da se nastave zajedničke inspekcijske kontrole, najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češće, na spornim lokalitetima.

- Formirana je i radna grupa za vodna akta, koja je dogovorila da se pokrene postupak zabrane vađenja riječnog nanosa u svrhu komercijalnog vađenja, na dijelu lijeve obale rijeke Drine, koji je na teritoriji Srbije. Dogovoreno je i da se utvrde lokaliteti gdje može da se vrši vađenje riječnog nanosa iz Drine, kako bi se planovi Srbije i RS usaglašavali kroz rad zajedničke komisije - naveo je Stojanović.

Dvije delegacije, u kojima su, osim predstavnika resornih ministarstava, bili i predstavnici preduzeća Srbijavode i Vode RS, predstavnici Republičke direkcije za vode Srbije, kao i nadležni članovi Radne grupe za inspekcijske poslove, dogovorile su i da vodne inspekcije obje zemlje sarađuju prilikom uzimanja uzoraka, kao i analize rezultata kvaliteta voda.

- Zaključeno je da se izradi metodologija za rad vodnih inspekcija obje zemlje u slučaju ekoloških incidenata, te da se uspostavi redovna saradnja kroz zajedničku edukaciju, razmjenu informacija i iskustava s ciljem usavršavanja nadzora - naglasio je Stojanović.

Dogovoreno je da se radna grupa za odbranu od poplava, koju čine predstavnici institucija RS i Srbije, proširi sa po jednim predstavnikom iz Srbijavoda i Voda Srpske, te da se održi sastanak s ciljem razmjene iskustava u implementaciji direktive Evropske unije o poplavama.


Osim toga, dogovoreno je da predstavnici Srbije do 10. decembra informišu predstavnike RS o projektima i pripremi programa, te zajedničkim nastupima ka fondovima EU i drugim izvorima finansiranja. Predstavnici Srpske trebalo bi da ovu informaciju dopune do 20. decembra kako bi do kraja mjeseca bio izrađen način dalje saradnje za komunikaciju i dostavu podataka.

Radna grupa predložila je da se u nacrtu novog Zakona o vodama Srbije uvedu osnove za razmjenu prethodnih vodnih akata sa susjednim državama, jer u važećoj legislativi to nema, dok RS ima pravni osnov u svom Zakonu o vodama.

Komisija

Zajednička komisija za osnovu svog rada ima Sporazum o saradnji o integralnom upravljanju vodama na donjem toku rijeke Drine između dva ministarstva potpisan 20. septembra 2014. godine.

Komisija je dogovorila da se sastanci održavaju dva puta godišnje, pri čemu će se sljedeći sastanak zajedničke komisije i članova sve tri radne grupe održati krajem marta ili početkom aprila 2018. godine na teritoriji RS.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.