Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 07.10.2008.| 09:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS 2008 učestvuje 600 izvođača

Od ove godine Internacionalni teatarski festival MESS postaće najveći u regionu, rekao je juče Dino Mustafić, direktor ovog festivala, na konferenciji za novinare u Sarajevu. Ovogodišnji, 48. MESS, počinje 18. oktobra i trajat će do 28. oktobra.

Mustafić je istakao da će MESS okupiti 600 izvođača, te da će biti izvedeno 38 predstava, koje će imati po nekoliko repriza.

"Ovo je veliki korak za MESS. Kada smo krenuli s realizacijom nismo znali kako će to biti teško, ali sam sretan što smo uspjeli. Rezultat toga je nekoliko novih programa festivala. Posebno bih izdvojio program posvećen djeci, te program koji će omogućiti mladim rediteljima do 30 godina da se istaknu i pokažu svoje predstave na MESS-u", rekao je Mustafić.

On je objasnio da će ove godine publika festivalske predstave imati priliku pogledati u svim teatarskim prostorima u Sarajevu i Zenici.

"Posebna je novina to što će BHT 1 i BH radio 1 uživo prenositi otvaranje MESS-a u Zenici i Sarajevu", dodao je on.

Milenko Vočkić, direktor programa BHT 1, dodao je kako je prioritet državne televizije da realizira što više kulturnih programa. Jučer je najavljeno i osnivanje porodice festivala, koju su zajednički inicirali direktori Sarajevo film festivala, MESS-a i Jazz festivala, te ministar kulture i sporta FBiH Gavrilo Grahovac.

Ovu inicijativu direktori MESS-a i SFF-a ocijenili su kao projekat koji će osnažiti Sarajevo kao značajnu festivalsku sredinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.