NavMenu

UIO BiH razmatra novi Zakon o akcizama: Neće biti povećanja akciza na naftu

Izvor: Oslobođenje Ponedjeljak, 06.10.2008. 13:56
Komentari
Podeli

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na narednoj sjednici, koja bi se trebala održati za desetak dana, razmatraće prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, piše Oslobođenje.

Navedeni prijedlog, između ostalog, podrazumijeva povećanje akciza na određene vrste luksuzne robe, a što je jedan od načina da se nadomjesti gubitak sredstava po osnovu smanjenih carina na uvozne proizvode u BiH, koji su porijeklom iz Evropske unije.

Kako je za Oslobođenje rekao Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, između ostalog, predviđa povećanje akciza na duhanske prerađevine.

"Istovremeno, akcize na naftu i naftne derivate neće se povećavati zbog nestabilnosti cijene tog energenta na svjetskom tržištu. Ukoliko bi se pristupilo ovoj mjeri, ona bi izazvala lančana poskupljenja. Naime, poskupljenja nafte neminovno imaju za posljedicu podizanje cijena svih ostalih proizvoda na bosanskohercegovačkom tržištu", rekao je Kovačević.

Prema riječima Kovačevića, ukoliko se kompletna zakonska procedura u vezi sa usvajanjem prijedloga izmjena i dopune Zakona o akcizama u BiH usvoji do kraja 2008. godine, novi zakon bi na snagu mogao stupiti već od 1. januara 2009. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.