Izvor: eKapija | Petak, 08.12.2017.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bijeljinska firma Monting Montaža izvodi radove širom Evrope - Uskoro nastup i na novim tržištima

Firma Monting Montaža iz Bijeljine bavi se izvođenjem radova montaže u elektro, mašinskoj i građevinskoj industriji. Na listi njihovih referenci su termoelektrane, rafinerije, željeznice, autoindustrija, poslovne, upravne i proizvodne zgrade, TV studiji, terminali, banke, hoteli, tržni centri, restorani, barovi, bolnice... U Bosni i Hercegovini posluju od 1996. godine, rade i za tržište Srbije i Crne Gore, a 2000. godine registrovali su poslovnicu u Njemačkoj.

- U Njemačkoj izvodimo radove putem detašmana od 2000. godine, a preko kompanija u Njemačkoj radili smo u Švedskoj, Kini i Čileu - navode u firmi Monting Montaža.

Budući da najviše sarađuju sa tržištem Njemačke, njihovi najznačajniji partneri su upravo tamošnje kompanije. Neke od njih su Lindner Group, Kaefer, Salvia, Elektro Perger.

Za portal eKapija navode da postoji mnogo problema sa kojima se susreću na domaćem tržištu, što im opet otežava poslovanje u odnosu na inostrana. Kažu da je neophodna veća zaštita tržišta.

- Radi se o tome da veće i značajnijije poslove dobijaju strane kompanije, a radove uglavnom kao podizvođači izvode domaća privredna društva po damping cijenama. Strani izvođači na osnovu referenci (visine prometa) dobijaju poslove i za realizaciju radova pošalju najčešće jednog ili dva inženjera, koji su tu samo da obračunaju radove, a ukupna relizacija pada na domaće firme u stručnom, izvođačkom i drugom pogledu.

U firmi Monting Montaža kažu da strane firme značajan novac odnose u svoje matične kompanije, a domaće rade za sitan novac.

- Osim toga, u BiH bi trebalo raditi na suzbijanju korupcije i sivog tržišta, eliminaciji parafiskalnih nameta, pojednostavljenju procedura oko dobijanja poslova i građevinskih dozvola, a s druge strane pooštriti kriterijume za kvalitet radova i rokove - navode u bijelinskoj firmi.

Firma Monting Montaža u narednom periodu planira da širi poslovanje na druga tržišta Evrope. Sada zapošljavaju oko 100 radnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.