Izvor: Klix | Četvrtak, 07.12.2017.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UNESCO uvrstio konjičko drvorezbarstvo na listu nematerijalne kulturne baštine

(Foto: Tom Tom/shutterstock.com)
Komitet za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u utorak (5. decembra 2017. godine) je na svom 12. zasjedanju u Južnoj Koreji uvrstio konjičko drvorezbarstvo na Reprezentativnu listu nematerijalne kulture baštine UNESCO-a.

- Upis konjičkog drvorezbarstva na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine od izuzetnog je značaja za Bosnu i Hercegovinu i kao takav daje poticaj daljnjim aktivnostima na očuvanju bogate nematerijalne kulturne baštine naše zemlje, te pokazuje našu snažnu posvećenost implementaciji UNESCO-ove konvencije iz 2003. godine o očuvanju nematerijalne kulturne baštine - rekao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Proces nominacije konjičkog drvorezbarstva započet je još 2014. godine, u saradnji Federalnog ministrastva kulture i sporta i lokalne zajednice u Konjicu koja baštini ovaj element.

Konjičko drvorezbarstvo je drugi element nematerijalne baštine iz Bosne i Hercegovine koji je, nakon Zmijanjskog veza, uvršten na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine u svijetu.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.