Izvor: Capital | Četvrtak, 07.12.2017.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nacrt budžeta FBiH za 2018. iznosi 2,875 mlrd KM - Servis duga biće duplo veći nego zaduženje

(Foto: vallter/shutterstock.com)
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) prihvatio je sinoć (6. decembra 2017. godine) na vanrednoj sjednici Nacrt budžeta FBiH za iduću godinu u iznosu od 2.875.051.837 KM, koji je povećan za 127,4 mil KM u odnosu na ovogodišnji.

Federalni premijer Fadil Novalić rekao je poslanicima da je Vlada FBiH finansiranju budžeta za 2018. godinu pristupila oprezno i konzervativno, te da je finansiranje najvećim dijelom bazirala na domaće izvore, prvenstveno obveznice koje su planirane u iznosu od 150 mil KM.

- Od ovog iznosa vrši se refinansiranje 120 mil KM obveznica koje nam dospijevaju u toku 2018. godine. Planirana je prodaja potraživanja od 60 mil KM i emisija trezorskih zapisa od 360 mil KM. Kod trezorskih zapisa riječ je o refinansiranju dospjelih obaveza i nema povećanja neto duga po ovom osnovu u odnosu na 2017. godinu - naglasio je Novalić.

Spoljno zaduživanje planirano je u iznosu od 43 mil KM i najvećim dijelom se odnosi na doznačavanje sredstava od Svjetske banke.

Prema Novalićevim riječima, planirane projekcije rasta BDP za 2018. godinu iznose 3,4% za BiH, odnosno 4,5% za FBiH.

- Finansijska stabilnost budžeta jedan je od nultih prioriteta Vlade FBiH, a dokaz tome je i činjenica da je Vlada u potpunosti sanirala akumulirani deficit budžeta koji smo zatekli u iznosu od 175 mil KM, te da planiramo izmiriti i obaveze prema poljoprivrednicima koji nisu bile ni evidentirane, odnosno nisu uopšte bile u finansijskim izvještajima - poručio je Novalić.

On tvrdi da se odgovorna fiskalna politika koju provodi Vlada FBiH ogleda u konstantnom umanjenju spoljnog, ali i unutrašnjeg duga FBiH s obzirom na to da se posljednjih godina vrši znatno veći servis duga nego što se zadužuje.

- To se može vidjeti i u Nacrtu budžeta za 2018. godinu gdje se planira servis duga zajedno sa kamatama u iznosu od 1,24 mlrd KM, dok je zaduživanje, domaće i spoljno planirano u iznosu od 613,3 mil KM, dakle u duplo manjem iznosu - ukazao je Novalić.

Zbog pozitivnih pomaka u namjenskoj industriji, Novalić je istakao da Vlada FBiH namjerava da nastavi da finansira razvojne projekte u ovom području u iznosu od 4 mil KM, kao i 2,3 mil KM za Trajni revolving fond federalnog Ministarstva energije, industrije i rudarstva koji je uspostavljen pri Union banci.

Da bi bio poboljšan položaj mladih, Vlada FBiH planira da posredstvom Union banke formira posebnu kreditnu liniju sa kamatnim stopama maksimalno do 3% koja će biti usmjerena za rješavanje stambenog pitanja mlađih kategorija stanovništva.

Poslanici su prihvatili i Nacrt zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2018. godinu. Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prihvaćen je i Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH od 2.694.426.725 KM.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.