Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 07.12.2017.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Više od 1.000 upita za energetsko opremanje objekata u opštinama RS - U toku obuka budućih energetskih menadžera

(Foto: Dagmara_K/.shutterstock.com)
Konferencija o energetskoj efikasnosti pod nazivom "Sistem energetskog menadžmenta u zgradarstvu" okupila je juče u hotelu Kardial u Banji Vrućici eminentne stručnjake iz ove oblasti iz Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije sa ciljem razmjene iskustava na nivou lokalnih zajednica za energetski efikasnije objekte.

Otvorivši ovu dvodnevnu manifestaciju ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić istakla je da je Srpska prilagodila zakonsku legislativu o energetskoj efikasnosti sa evropskim normama.

- Prošli smo već jednu fazu i obučili oko 60 inženjera koji imaju licence za energetske preglede i to funkcioniše u praksi - rekla je Golić.

Ona je podsjetila da od 1. januara 2016. godine novoizgrađeni objekti u RS ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu bez energetskog sertifikata.

- Ova konferencija ima i segment obuke budućih energetskih menadžera koji će raditi poslove i akcione planove u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu u lokalnim samoupravama - rekla je Golić i dodala da RS koristi određena iskustva iz Njemačke.

(Foto: Radovan1/shutterstock.com)
Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS Srđan Todorović rekao je da će na konferenciji biti riječi i o uvođenju informacionog sistema energetske efikasnosti.

- Cilj je da se prati sektor energetske efikasnosti, izvršenje akcionih planova, investicija, ostvarenih ušteda, te izvještavanje međunarodnih tijela prema kojima postoji obaveza - pojasnio je Todorović.

Voditelj projekta za energetsku efikasnost u BiH iz Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ Goran Krstović istakao je da je ove godine vidno poboljšan proces razvoja energetske efikasnosti u BiH usvajanjem akcionih planova, te da još nedostaje sistemski pristup finansiranja ovih procesa. Konferenciju su organizovali Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ.

Zahtjevi


Golić je istakla da trenutno imaju više od 1.000 zahtjeva iz lokalnih zajednica za uključivanje u projekat energetskog opremanja objekata.

- Međutim, s obzirom na sredstva s kojima raspolažemo, u projekat je moguće uključiti svega 200 objekata - rekla je Golić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.