Izvor: Večernji list | Četvrtak, 07.12.2017.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završena VE Mesihovina vrijedna 81 mil EUR - Prvi vjetropark u BiH u pogonu na proljeće 2018.

Ilustracija
Postavljanje prve vjetroelektrane u BiH, VE Mesihovina koja se nalazi u općini Tomislavgrad, završeno je ovih dana.

Ukupna investicijska vrijednost projekta je oko 81 mil EUR, a njegovo puštanje u rad očekuje se na proljeće 2018. godine. Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZ HB, piše Večernji list BiH.

- Vjetroelektrana Mesihovina sastoji se od 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh. Realizacijom projekta VE Mesihovina, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u proizvodnom sustavu EP HZ HB, poboljšat će se i uvjeti za razvoj poduzetništva i industrije te osigurati nova radna mjesta na području općine Tomislavgrad - naveli su ranije iz EP HZ HB.

Na realiziciji projekta za lot 1a (vjetroagregati s temeljima) radio je konzorcij Siemens (Siemens Wind Power A/S Danska i Siemens Wind Power Hrvatska). Vrijednost ugovora, uključujući održavanje tokom prve dvije godine garantnog roka je 71.940.000 EUR.

Za lot 1b (interna kablvoska mreža i TS 20/110kV s priključkom na EES) angažovani su konzorcij ABB iz Hrvatske i Elektrocentar Petek. Vrijednost ugovora za lot 1b je 4.275.447 EUR. Izvođenje građevinskih radova (pristupne ceste i platforme za kranove) povjereno je kompaniji Strabag iz Sarajeva. Vrijednost tog ugovora je 4.302.837 KM bez PDV-a.

Uz izgradnju VE Mesihovina, u općini Tomislavgrad Elektroprivreda HZ HB radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo snage 66 MW i investicijske vrijednosti oko 90 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.