NavMenu

Veća efikasnost prevoza roba - Budućnost pripada autonomnom transportu

Izvor: eKapija Utorak, 05.12.2017. 15:08
Komentari
Podeli
Samohodni kamioni su tek početak. Budućnost pripada autonomnom transportu, kaže Gunnar Gburek, portparol kompanije TimoCom.

Autonomni konvoji ulaze u fazu testiranja. Platooning je naziv za transportni lanac koji povezuje tajna veza. Na taj način bi kretanje tovara trebalo da postane efikasnije i ekološki prihvatljivije. Međutim, šta će donijeti izuzetan manevar spajanja ako na tovarnim površinama serijski povezanih kamiona zjapi praznina? Ako se propratna dokumentacija za tovar još uvijek šalje putem faksa, a upravljanje nalozima se obavlja ručno?

Gunnar Gburek, portparol kompanije TimoCom, smatra da su kamioni-roboti i konvoji samo dijelovi transportnog lanca do čijeg zastoja prije može doći za kancelarijskim stolom nego na drumu.

- Svako ko želi da bude zadovoljan očekivanjima od autonomnih kamiona mora da se pobrine da se i administrativni procesi koji se odnose na transportne naloge odvijaju autonomno - kaže Gburek. U suprotnom, inovativne tehnologije će ostati zaglavljene u analognom kamenom dobu, kaže on.

Gburek je ubijeđen da će procesi koji u potpunosti sami sobom upravljaju dovesti autonomne kamione na brzu traku. Istovremeno će rad dispečera i administrativnih radnika preći na viši nivo.

- IT rasterećuje zaposlene od aktivnosti koje se stalno ponavljaju i pruža im podršku da iz svog posla izvuku ono najbolje.

Troškovi obrade naloga se mogu smanjiti za trećinu

TimoCom je u proteklim mjesecima napravio važan iskorak u svijetu autonomnog transporta. Sa novom aplikacijom TC Transport Order, korisnici od skora ovdje mogu potpuno digitalno da obavljaju svoje poslovanje. Svako ko odluči da ovaj sistem radi za njega, može da smanji troškove upravljanja i administracije za najmanje jednu trećinu, kaže Gburek.

A kako izgleda budućnost? Autonomna vožnja će sa gledišta portparola kompanije TimoCom postati integralni modul pružanja usluga preko Interneta stvari (IoT - Internet of things). U ovom svijetu mašine prepoznaju količine proizvoda nakon kojih moraju da izdaju transportni nalog. Palete za komadnu robu će postati inteligentni nosači tovara koji će svoju ukupnu težinu prijavljivati transportnoj platformi. Vozila će na HUB-u automatski pristajati na rolo vrata sa raspoloživim kapacitetima za pretovar.

Mnoge tehnološke inovacije koje proizilaze iz digitalizacije su već danas postale realnost ili se nalaze u probnoj fazi. Ukoliko žele da logistiku i drumski saobraćaj optimizuju na održiv način, u mnogim preduzećima će morati da se promjeni mišljenje.

- Umrežavanje živi od dijeljenja podataka. Sa tim se muče čak i firme koje su nesumnjivo prepoznale prednosti digitalizacije - primjećuje Gburek.

Kao nezavisna, neutralna transportna platforma, TimoCom želi svojim korisnicima, a među njima je sve više industrijskih i trgovačkih preduzeća, da se odvaže na korak u digitalnu transportnu eru. Registrovani korisnici su već danas autonomno na putu, nezavisno od sistemskih okruženja, zahvaljujući interfejsima preko platforme se može vršiti razmjena podataka. Čak su moguća i "četovanja" u vezi ponuda. Veličina preduzeća takođe nema značaj kada je u pitanju učešće u šansama koje pruža transportno tržište.

U kom pravcu se razvija transportna branša?

Cilj autonomnog transporta je smanjivanje broja kilometara vožnje bez tovara i povećanje efikasnosti transporta u svijetu. Gburek garantuje da se pri tom neće sve promijeniti iz osnove.

- Slobodni kapaciteti za utovar i dalje ostaju slobodni kapaciteti za utovar.

Portparol TimoCom-a je takođe ubijeđen da će vozači kamiona uvijek postojati i pravi poređenje sa avio prevozom.

- Većina zadataka koje je prije 50 godina morao da ispuni pilot danas se odvijaju potpuno automatski. Uprkos tome, njega se nikada ne bi odrekli.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.