Izvor: eKapija | Utorak, 05.12.2017.| 13:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH dobija najveću reverzibilnu hidroelektranu u jugoistočnoj Evropi - Zajedno sa vjetroelektranom projekat vrijedan 1,675 mlrd EUR

Ilistracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)
Na granici između Tomislavgrada i Livna u toku su pripreme i istraživanje terena za realizaciju investicija vrijednih oko 1,675 mlrd EUR. Naime, na Kamešnici, kod prevoja Široka draga, planirana je izgradnja reverzibilne hidroelektrane (RHE) i vjetroelektrane (VE) čije projektovanje i istražne radove finansiraju kompanije Enprode iz Istanbula i IMRES Smart Greenergy iz Livna. Nedavno je između ovih kompanija potpisan ugovor o partnerstvu za izgradnju VE Široka draga, kao i o početku istražnih radova potrebnih za izgradnju RHE Široka draga.

Predsjednik Uprave IMRES Smart Greenergy Pero Vrdoljak objašnjava za eKapiju da troškove istražnih radova i projektovanje elektrana preuzima kompanija Enprode, dok je obaveza IMRES-a koordiniranje istražnih radova. Novac za izgradnju elektrana, ističe, biće obezbjeđen iz kredita i fondova EU.

Prvi radovi na oba projekta su već počeli. Kako nam kaže Vrdoljak, u toku je izgradnja pristupnih puteva i za RHE i VE Široka draga, a u fazi je i pribavljanje potrebnih dozvola za izgradnju vjetroelektrane.

Najveća reverzibilna HE u jugoistočnoj Evropi

Izgradnja RHE Široka draga, instalisane snage 1.120 megavata, koštaće oko 1,6 mlrd EUR.

- S obzirom na to da je cijena tehnike oko 1 mil EUR po MW instalisane snage, dođemo do cifre od 1,102 mlrd EUR samo za tehniku, a ostatak su troškovi građevinskih radova spajanja na mrežu i izgradnje dalekovoda.

Kako je navedeno na sajtu Vlade Livanjskog kantona ovo će biti najveća reverzibilna hidroelektrana u jugoistočnoj Evropi. Reverzibilna hidroelektrana podrazumijeva pozajmljivanje vode iz određenog jezera, a u ovom slučaju to je Buško jezero koje se nalazi na 700 m nadmorske visine, pojašnjava nam Vrdoljak.

- Pumpama bi se voda dizala na 1.050 m nadmorske visine u novo jezero koje planiramo oformiti, a povratkom vode iz novog jezera u Buško jezero pokretale bi se turbine koje bi proizvodile električnu energiju.

Trenutno su u toku istražni radovi koji podrazumijevaju geološka i geotehnička ispitivanja terena na lokacijama planiranog jezera i brana na novom jezeru, kao i ispitivanja za tunel cjevovoda i za ostale objekte koje su planirani da budu izgrađeni pod zemljom.

Ilustracija (Foto: ekapija.com)
- Sada je na ovom projektu angažovano 12 ljudi, ako ne računamo firme koje nam rade uslužne djelatnosti kao što su projektovanje, izrada elaborata, bušenja i ostalo. Nakon izgradnje RHE trebalo bi biti zaposleno oko 50 radnika.

Vrdoljak ističe da je ovo područje izuzetno pogodno za izgradnju RHE, jer Buško jezero predstavlja najveće vještačko jezero u Evropi sa ogromnim količinama vode.

- Prema našim prognozama projektovanje ove hidroelektrane trebalo bi da traje od 2 do 3 godine, a isto toliko vremena je potrebno za izgradnju.

VE Široka draga na mreži krajem 2018.

Vrdoljak kaže da je projektom izgradnje VE Široka draga, vrijednim oko 75 mil EUR, predviđeno 16 turbina.

- Do sada smo imali ponudu samo jedne firme koja predlaže, na osnovu naših mjernih rezultata vjetra na tom području, postavljanje vjetroturbina snage 4,3 MW, što je oko 68 megavata instalisane snage ukupno.

Predsjednik Uprave IMRES-a ističe da je završetak izgradnje VE Široka draga planiran krajem 2018. nakon čega će ova vjetroelektrana biti priključena na mrežu Elektroprivrede BiH.

- Trenutno na projektu radi 11 ljudi, a isto toliko planiramo da zaposlimo nakon izgradnje - kaže Vrdoljak.

Dodaje da su do sada imali podršku kantonalnih vlada u pribavljanju potrebnih dozvola, dok finansijsku pomoć nisu tražili, niti je očekuju.

Slobodana Šubara


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.