Izvor: eKapija | Utorak, 05.12.2017.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U evidenciji samo aktivni tražioci posla - FBiH uskoro dobija novi pravilnik o zapošljavanju

(Foto: aslysun/shutterstock.com)
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje radi na radnoj verziji novog pravilnika o zapošljavanju. Pravilnik u oblasti zapošljavanja koji je na snazi u FBiH donesen je 2006 godine. Priprema nove verzije pravilnika je pri kraju, saopštio je RTV Slon.

- Novim pravilnikom će se između ostalog riješiti pitanje evidencija u oblasti zapošljavanja, načini i rokovi prijavljivanja nezaposlenih osoba, sredstva evidencije u oblasti zapošljavanja, te druga pitanja u vezi sa vođenjem osnovnih evidencija - rekao je Ernis Imamović, šef Odsjeka za rad u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku FBiH.

Rad na ovom pravilniku trebalo bi da bude gotov do kraja decembra, kada će tačno biti poznato šta on donosi.

- Kroz ovaj pravilnik mi ćemo definitivno urediti pitanje aktivnih i pasivnih tražilaca posla - kazao je Imamović.

U konačnici to bi trebalo značiti da će se u buduće na evidencijama službi za zapošljavanje moći naći samo oni koji aktivno traže posao, čime bi se u značajnoj mjeri uticalo i na smanjenje rada na crno. Kako tvrde iz službi za zapošljavanje, nije rijedak slučaj da se na evidencijama kao nezaposlene vode one osobe koje na taj način ostvaruju prava, poput prava na zdravstevno osiguranje, a sve vrijeme rade neprijavljeno.

Pomenuti pravilnik dio je reformskih zakonskih i podzakonskih akata koji bi trebalo da olakša posao uposlenicima službi, ali nezaposlenim i poslodavcima da dođu do posla, odnosno, kvalitetne radne snage, prenosi RTV Slon.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.