Izvor: Klix | Nedjelja, 03.12.2017.| 19:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH zabilježila suficit u robnoj razmjeni sa Austrijom i Crnom Gorom

(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Ukupan obim robne razmjene Federacije BiH sa inozemstvom za period januar-oktobar 2017. godine iznosi 16.248.299 KM. Najviše su se izvozili dijelovi sjedišta, legure aluminija, električna energija, koks i drugo, dok su se najviše uvozili energenti i automobili sa dizel motorom.

Najveći iznos vanjskotrgovinske razmjene ostvaren je sa zemljama članicama Evropske unije i iznosi 69,1% od ukupne robne razmjene FBiH. Učešće izvoza u EU u ukupnom izvozu FBiH je 73,4%, dok je učešće u ukupnom uvozu 66,6%.

- Izvoz bilježi rast tokom cijele godine. Već u prvih 10 mjeseci ove godine ostvaren je značajan rast izvoza i u odnosu na 2016. godinu povećan je za 16,7%, a uvoz za 14% - rekao je pomoćnik direktora Federalnog zavoda za statistiku Amer Korić.

Prema Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK), najveće učešće u izvozu FBiH odnosi na grupu "industrijski proizvodi" (71,9%) od ukupnog izvoza FBiH, dok je učešće ove grupe u uvozu 56,3%. Grupe "hrana, žive životinje, ulja, masti i voskovi životinjskog i biljnog porijekla, pića i duhan" imaju najmanje učešće u izvozu FBiH (5,5 posto), dok u uvozu u FBiH najmanje učešće ima grupa "sirove nejestive materije, osim goriva" (2,2%).

Najznačajniji partneri FBiH za izvoz u 2015, 2016. i za prvih deset mjeseci 2017. godine su Njemačka, Hrvatska, Italija, Austrija i Slovenija, dok su najznačajniji partneri za uvoz u istom periodu bile Hrvatska, Njemačka, Italija, Srbija i Kina. U prvih deset mjeseci 2017. godine, FBiH je ostvarila pozitivan vanjskotrgovinski saldo (izvoz veći od uvoza) s Austrijom i Crnom Gorom.

- Stopa izvoza u Austriji veća je nego u 2015. i 2016. godini i interesantno je da s ovom zemljom imamo pozitivan bilans. Najveći negativan trgovinski saldo FBiH ima s Italijom i Hrvatskom i on iznosi 29,8% od ukupnog deficita FBiH. Kada bi se ovo popravilo, situacija bi se generalno mogla promijeniti - rekao je Korić.

Pozitivan bilans FBiH ima i s Crnom Gorom u koju su se izvozile izvozili željzne šipke, električna energija i ostala željeza i čelične konstrukcije, dok se najviše uvozio aluminij, električna energija te kobasice, parmezan...

U Austriju su izvozili legure od aluminija, dijelove za kotrljajuće ležaje i izolovane električne povodnike, a uvozili proizvode od kalaja, dijelove za električne motore i generatore i pletene materijale.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.