NavMenu

Brčko još neće dobiti fiskalne račune - Neizvjesno i finansiranje nabavke kasa

Izvor: Glas Srpske Subota, 02.12.2017. 12:59
Komentari
Podeli

(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Poreski obveznici u Brčkom neće ni početkom iduće godine početi sa izdavanjem fiskalnih računa kupcima, jer tek od 1. januara 2018. kreće registracija proizvođača i prodavaca kod kojih će biti moguće nabaviti fiskalne kase.

Ranije je najavljeno da će fiskalizacija u Brčkom zaživjeti od 1. januara 2018. godine. U Vladi Brčko distrikta ističu da bi od tog datuma trebalo da počne primjena Zakona o fiskalnim sistemima i pratećeg pravilnika, ali ne i izdavanje fiskalnih računa.

- Primjenom tih akata započeće registracija proizvođača, odnosno zastupnika fiskalnih uređaja i izdavanje uvjerenja o ispunjenim tehničkim i funkcionalnim karakteristikama opreme neophodne za fiskalizaciju. Nakon izbora ovlašćenih proizvođača, odnosno zastupnika kojima će biti dodijeljena saglasnost Direkcije za finansije, poreski obveznici će dobiti ili nabaviti fiskalne uređaje i uslijediće podnošenje zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju - kazali su u Vladi.

Iako je u Zakonu o fiskalnom sistemu bilo planirano da će Vlada nabaviti fiskalne kase poreskim obveznicima, Direkcija za finansije je predložila da to učine obveznici, ali konačna odluka o tome još nije donesena.

- Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta iduće sedmice raspravljaćemo o tom pitanju. Vlada je prvo bila obećala da će finansirati nabavku fiskalnih kasa, ali sada od toga odustaju i žele da novac za to izdvajaju poreski obveznici. Mijenjaju se i ostale stavke zakona, tako da je neizvjesno uopšte da li ćemo postići saglasnost u vezi sa svim tim izmjenama - kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca u Brčkom Ševal Suljkanović.

Brčko distrikt je jedini dio BiH koji nije fiskalizovan. Privrednici u RS ističu da treba prestati sa odgađanjem uvođenja fiskalizacije u Brčko.

- Neprihvatljivo je da postoje pojedina mjesta u BiH gdje su poreski obveznici oslobođeni fiskalizacije. Preduzeća u RS i FBiH obuhvaćena su fiskalizacijom i na osnovu toga imaju određene troškove i namete. Tim istim propisima treba obavezati i privrednike u Brčkom kako bi svi bili u istom položaju - kazao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Fiskalizacija u Brčkom bila je tema i na zajedničkoj sjednici vlada RS i FBiH, koja je održana početkom marta ove godine. Tada su se saglasili da će tražiti od Savjeta ministara BiH uvođenje fiskalizacije u Brčko distrikt.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.