Izvor: eKapija | Petak, 01.12.2017.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevo i Beč jačaju saradnju - Dogovorena zajednička konferencija i rad na nekoliko projekata

(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Gradonačelnik Grada Beča, koji već godinama važi za najbolji grad za život na svijetu, prihvatio je prijedlog da početkom naredne godine Sarajevo i Beč organiziraju veliki događaj koji će okupiti značajne lidere gradova regiona uz učešće gradova centralne Evrope, saopćeno je na zvaničnom sajtu Sarajeva.

- Gradovi mogu učiniti mnogo više, jer su odnosi fleksibilniji za razliku od onih na državnom nivou - rekao je Michael Haupl, gradonačelnik Beča tokom jučerašnjeg susreta sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom.

Gradonačelnik Skaka zahvalio se Gradu Beču i Austriji za dosadašnju pomoć Sarajevu i BiH.

- Želimo intenzivirati saradnju glavnih gradova na svim nivoima, razmjenjivati informacije, iskustva iz različitih oblasti. Produkt te saradnje bit će konkretni projekti koji su od interesa za građane - istaknuo je Skaka.

Bilo je riječi i o obnovi Stare željezničke stanice u sarajevskom naselju Bistrik koju ova gradska administracija želi revitalizirati.

- Taj reprezentativni objekt velike historijske vrijednosti mogao bi biti mjesto susreta, kulturnih događaja i historijske postavke - naveo je Skaka.

U fokusu susreta bilo je i planirano organiziranje manifestacija Dani Sarajeva u Beču, odnosno Dani Beča u Sarajevu sa ciljem promocije kulture i turizma, te zbližavanja umjetnika i građana ova dva grada. Također, razgovaralo se i o razmjeni znanja i iskustava u pogledu provođenja projekata tzv. pametnih gradova, te o primjeni javno-privatnog partnerstva kao razvojnog modela, navedeno je na sajtu Sarajeva.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.