NavMenu

Najnovije tehnologije u izgradnji vodovoda i kanalizacije - Firma Ludwig Pfeiffer spremna za nove projekte u BiH

Izvor: eKapija Petak, 01.12.2017. 10:38
Komentari
Podeli
(Foto: nuwatphoto/shutterstock.com)
Očekujemo u narednim godinama značajan broj projekata u oblasti zaštite voda na prostoru BiH, poput izgradnje sistema prikupljanja, prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda, tako da planiramo u toku naredne godine oformiti bazu stručnih, kvalitetnih i iskusnih inženjera kako bismo uspješno mogli odgovoriti na sve izazove projektovanja i izgradnje sistema u toj oblasti, kažu na početku razgovora za eKapiju iz firme Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau.

Ludwig Pfeiffer je porodična firma osnovana 1933. godine i usmjerena je na projektovanje, nabavku i izgradnju novih, kao i sanaciju postojećih vodovodnih i kanalizacionih sistema. Po principu "ključ u ruke" njihove djelatnosti pokrivaju radove od vodozahvata, prenosa, prerade i distribucije do sakupljanja, prečišćavanja i odvođenja voda.

Ova svjetska kompanija, koja ima predstavništvo u Banjaluci, do sada je realizovala nekoliko velikih projekata u BiH, a posebno ističu zahtjevnu gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću, koju su završili krajem prošle godine.

- Gotovo svi projekti na kojima smo do sada bili angažovani su svaki na svoj način bili zahtjevni, ali bih svakako izdvojio projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću gdje smo prije izgradnje ali obezbijediti tlo sa cca 700 šipova u ukupnoj dužini od 11,6 km. Sličan je bio problem i sa izgradnjom rezervoara za pitku vodu na projektu u Banjaluci od kojih je jedan kapaciteta 5.000 m3 bio lociran na potencijalnm klizištu na Tunjicama. Ništa manje nije zahtjevan ni projekat mikrotuneliranja u Mostaru, tj. izgradnje cjevovoda tehnologijom bez iskopa, jer se na dubini od nekih 10 metara provlačimo ispod postojeće gradske infrastrukture i ispod rijeke Neretve u jako tvrdom tlu mašinama prečnika 2.400 mm i 1.400 mm - objašnjavaju za eKapiju.

Skoro su počeli radove na projektu mikrotuneliranja cjevovoda za fekalnu i oborinsku kanalizaciju u Mostaru. U oktobru su potpisali ugovor sa Gradom Trebinjem na projektu izrade projektne dokumentacije i radova na rehabilitaciji postojećeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

- Naše prednosti u odnosu na konkurenciju su što bez obzira na veličinu i složenost projekata koristimo inteligentan pristup i primjenu najsavremenijih tehnologija i standarda, inženjersku izvrsnost i upravljačke vještine, zasnovanih na dugogodišnjem iskustvu i znanju, kao i fleksibilnosti na uključivanju lokalnih ljudskih resursa i prenosu naši znanja u primjeni naprednih tehnologija širom svijeta. Nastojimo da kreiramo prilagodljiva rješenja u skladu sa visokim standardima kvaliteta kako bismo ispunili potrebe naših klijenata, ali i odgovorili na izazove i uslove međunarodnih tendera koje zadaju međunarodne finansijske institucije.

Kada je riječ o primjeni najnovijih tehnologija u izgradnji i sanaciji vodovoda fokus im je na metodi Trenchless Technologies - bez otvorenog iskopa. Ta tehnologija ima prednost na lokacijama sa ograničenom ili nemogućom primjenom klasičnih metoda iskopa poput gradskih centara, prelaza ispod vodenih tokova, planina, rezervata prirode...


- Pratimo trend zaštite prirodnih resursa koji je posljednjih desetak godina aktuelan u regionu i koji se ogleda u potrebi urbanih sredina za izgradnjom ili sanacijom sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. S tim u vezi ćemo nastojati svojim prisustvom i učešćem na projektima obezbijediti vrhunski kvalitet i primjenu materijala i opreme prema najvišim standardima kvaliteta. Npr, na aktuelnom projektu u Mostaru dopremljena je savremena mašina za mikrotuneliranje koja se na ovom prostoru primjenjuje prvi put.

Na globalnom planu Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau broji oko 600 zaposlenih. Tim u Beogradu je resursni centar sa oko 50 inženjera raznih profila i preko te kancelarije nastupaju na tenderima širom svijeta.

- Početkom ove godine kancelarija u Banjaluci, koja sada broji 11 inženjera, preuzela je ulogu centra za pripremu tendera i obezbjeđenje inženjerskih resursa za područje Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Kažu da zbog njihovog sve većeg angažmana na višemilionskim radovima u Južnoj Americi, Africi, jugoistočnoj Evropi i Aziji stalno trebaju inženjere sa iskustvom i znanjem u realizaciji projekata hidrogradnje.

T.B.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.