NavMenu

Opština Pale kupila imovinu preduzeća Famos - Potpisan ugovor vrijedan 2,2 mil KM

Izvor: eKapija Petak, 01.12.2017. 08:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bogdan VASILESCU/shutterstock.com)Ilustracija
Načelnik Opštine Pale Boško Jugović i stečajni upravnik preduzeća Famos sa Pala Radoslav Bratić, potpisali su 30. novembra 2017. ugovor vrijedan 2,2 mil KM kojim Opština ulazi u proces kupovine i preuzimanja imovine ovog preduzeća s ciljem otvaranja poslovne zone, saopšteno je za sajtu Opštine Pale.

Jugović je na konferenciji za novinare rekao da Opština Pale ovim ne kupuje Famos kao preduzeće, već njegovu imovinu – zemljište, objekate, mašine i sve što se nalazi u krugu fabričkog kompleksa.

Jugović je precizirao da je riječ o zemljištu površine 62.000 metara kvadratnih i objektima od 26.000 metara kvadratnih, uključujući mašine i infrastrukturu.

Od ukupnog iznosa od 2,2 mil KM, objasnio je Jugović, 50.000 KM biće uplaćeno kao depozit odmah po potpisivanju ugovora. Milion maraka podrške Vlade Republike Srpske za formiranje poslovne zone na Palama biće uplaćeno najkasnije do 1. februara, a Opština Pale će ovih dana pokrenuti proceduru za dobijanje kredita od 1,2 mil KM.

- Ispoštovali smo sve zakonske procedure – od dobijanja saglasnosti Opštine Pale za ulazak u ovu priču, saglasnost Pravobranilaštva da je riječ o investiciji koja je realna, aktivna i da neće praviti problem opštini u poslovanju - istakao je Jugović.

On je dodao da je formiran tim koji će u narednih par mjeseci nastojati da dovede investitore koji će u devet objekata Famosa pokrenuti proizvodnju koja ničim nije limitirana.

Kupovinom Famosa, prema Jugovićevim riječima, biće stvoreni uslovi za izmještanje toplane iz centra Pala, čime bi se oslobodilo šest dunuma najatraktivnije lokacije u ovoj opštini za moguću izgradnju nove zgrade opštine, pozorišta ili nekog drugog objekta potrebnog građanima.

Stečajni upravnik Famosa Radoslav Bratić smatra da je ovo veliki projekat za opštinu Pale, a možda i šire.

Prema njegovim riječima, od sredstava koja se naplate prodajom imovine Famosa prvo će, kako to Zakon o stečajnom pospupku jasno definiše, biti izmireni troškovi stečajnog postupka i dugovi stečajne mase, odnosno troškovi nastali nakon otvaranja stečajnog postupka, prenio je zvanični sajt Opštine Pale.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.