Izvor: eKapija | Srijeda, 29.11.2017.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zenica traži projektanta za idejno rješenje Gradske vijećnice i centralnog trga - Prijave do 22. januara 2018.

(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Grad Zenica raspisao je, u partnerstvu sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovini (AABH) i Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica, međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs za izradu idejnog rješenja Gradske vijećnice sa uređenjem centralnog gradskog trga i podzemnom garažom u Zenici.

Osnovni cilj konkursa je izbor najkvalitetnijeg idejnog rješenja nove zgrade Gradske uprave, zajedno sa pripadajućim javnim i polujavnim funkcijama kulture i usluga, podzemnom javnom garažom i idejnim rješenjem Glavnog gradskog trga, na lokaciji koja predstavlja kulturno-administrativno središte Zenice.

Kako je navedeno na sajtu Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini, konkurs se raspisuje radi stvaranja prostornih uslova za racionalizaciju i povećanje efikasnosti rada Gradskih službi koje se trenutno nalaze na nekoliko odvojenih lokacija, kao i radi obogaćivanja uže lokacije sadržajima koji bi trebalo da doprinesu aktivaciji javnog prostora, riješavanju saobraćaja u mirovanju, te uređenju centralnog Gradskog trga.

Organizatori konkursa žele ovim pozivom da podstaknu prijedloge i istraživanja koja "vode prema savremenim i demokratičnim interpretacijama javne institucije, a koji se ogledaju u fleksibilnim, otvorenim i dinamičnim prostornim modelima", pri čemu su tražene kvadrature orijentir i pomoć prilikom dimenzioniranja i organizacije prostora.

Članovi žirija za izbor najboljih radova na konkursu su Zvjezdan Turkić, Maroje Mrduljaš, Mladen Burazor, Idis Turato i Dean Lah, a rok za dostavljanje prijava za učestvovanje je 20. decembar 2017. godine.

Rok za predaju radova je 22. januar 2018.

Organizator je za pobjednike konkursa obezbijedio vrijedne nagrade - prva iznosi 20.000 KM, druga 10.000 KM i treća 6.000 KM, kao i dva otkupa od po 2.000 KM.

Više detalja o konkursu i projektni zadatak nalaze se na sajtu AABH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.