NavMenu

HE Zvornik i Bajina Bašta spremne da isplate zaostali dug od oko 80 mil KM opštinama u RS

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 28.11.2017. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Hidroelektrane Zvornik i Bajina Bašta spremne su da opštinama u RS isplate sav zaostali dug za proteklih dvadeset i šest godina. Zvornik, Višegrad, Srebrenica i Rogatica potražuju oko 80 mil KM naknade za potopljeno zemljište i sve bi mogle da naplate ako se sa Srbijom postigne sporazum.

Gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović, kaže da bi sve moglo biti gotovo do kraja godine za kad je najavljeno i rješavanje pitanja međudržavne granice. On i načelnici tri opštine svoju računicu predstavili su na sastanku sa Mladenom Ivanićem, srpskim čalnom Predsjedništva BiH, koji je sve proslijedio u Beograd.

- Njihovi zahtjevi su jasni i proslijeđeni ka Beogradu, to je u osnovi individualna odluka Srbije, a ne međudržavni sporazum. Vidjećmo, imamo iz Srbije obećanje da će se stare obaveze platiti i da će ovo ostalo ići redovno - rekao je Ivanić.

Dvije hidroelektrane sporne su jer brane i akumulaciona jezera presjeca linija razgraničenja. Sve se dovodi u vezu sa rješavanjem pitanja granice, a nezvanično, uslov Srbije jeste da BiH odustane od eventualne arbitraže, gdje bi tražila dio vlasništva i električne energije.

Mladen Ivanić tvrdi da pitanje vlasništva nije sporno jer je objekte gradila Srbija, a prijedlog je da joj se posebnim sporazumom omogući nesmetano korišćenje. O svemu će se pričati već početkom decembra za vrijeme posjete trojice članova Predsjedništva Beogradu.

- Srpska strana u Republici Srpskoj je spremna. Vidjećemo jesu li spremni predstavnici Hrvata, Čović mi je rekao da jesu, da ne vide nijedan problem. Vidjećemo da li će biti kod Izetbegovića spremnosti, a vidim da se tu pravi već neka vrsta odgode i da toga neće biti - smatra Ivanić.

Iako je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak razmjenu teritorija najavio do kraja godine, Ivanić tvrdi da još ništa nije dogovoreno i da će se o svemu tek pričati na sastanku. Načelnici četiri opštine kažu da je Srbija spremna da sav zaostali dug isplati u naredne tri godine, a to bi moglo značajno da izmijeni finansijsku sliku u ovim opštinama.

Za Višegrad to znači tri opštinska budžeta, za Zvornik i Srebrenicu po dva i za Rogaticu jedna. Brojke su kažu nezvanične, jer se radi tek o procjenama stručnjaka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.