NavMenu

Trebinjski paradajz jabučar i boranija roga na listi zaštićenih proizvoda

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 28.11.2017. 08:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bajinda/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodni pokret za zaštitu tradicionalne hrane - Slow Food prihvatio je trebinjski paradajz jabučar i zelenu boraniju rogu na listu zaštićenih proizvoda koji treba da se sertifikuju kao zdrava i autohtona tradicionalna hrana trebinjskog kraja.

Gordana Radovanović, lider trebinjske i hercegovačke podružnice Slow Food-a, kaže da je u pitanju nastavak ranijeg projekta ovoga pokreta koji je započet još sa zaštitom graha poljaka, sira i kajmaka iz mijeha, hercegovačkog meda, kukuruza šećerca i hercegovačke suve smokve.

- Stalna i najvažnija aktivnost pokreta i jeste identifikovanje i očuvanje lokalnog biodivirziteta hrane, jer se u prirodi sve promijenilo vremenom, a puno toga je štetno uticalo na lokalne proizvode i na sam njihov kvalitet. Slow Food se okrenuo zaštiti i ponovnom uspostavljanju proizvodnje starih, dobrih sorti iz različitih podneblja - kaže Radovanović.

Ona ističe da stare sorte koje su očuvane i koje treba zaštititi imaju prednost zato što zahtijevaju ili nikakvu ili minimalnu zaštitu.

Trebinjski Slow Food je u tom kontekstu, sarađujući s resornim ministarstvom, iznašao način da, pored ranije zaštićenih proizvoda, sertifikuju kao zdravu hranu i paradajz jabučar i boraniju rogu, za koje se zna da njihova sjemena postoje na trebinjskim terenima najmanje oko 200 godina.

Proizvođač boranije roge Olga Vidačić iz Trebinja je potvrdila da je otac njene svekrve, koji je rođen 1912. godine, pričao da je to sjeme naslijedio od svojih roditelja i da, koliko je njemu poznato, potiče još iz starina.

- Tako je i s paradajzom jabučarem, za koji se zna da se od davnina uzgaja u trebinjskom prigradskom naselju Police, a ono što je poznato jeste da su ovi proizvodi mnogo ukusniji od onih, kako ih nazivaju, plastičnih poljoprivrednih kultura - navodi Radovanović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

23.04.2024.  |  Vijesti

5 zabavnih načina za farbanje uskršnjih jaja

23.04.2024.  |  Vijesti

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

21.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.