NavMenu

eKapija promoviše izvoznike - Tvornica gipsa Komar poslije regiona kreće u osvajanje evropskih tržišta

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.11.2017. 10:18
Komentari
Podeli
Od prehrambene, drvne, metaloprerađivačke, pa do namjenske industrije, BiH ima ozbiljne "takmičare" koji su već poznata imena u svojim oblastima.


Prema posljednjim analizama Agencije za statistiku BiH, a koje se odnose na deset mjeseci 2017. godine, BiH je izvezla robu vrijednu 9,96 mlrd KM, što je porast od 18,2% u odnosu na isti period 2016.

U novom serijalu eKapije "Promovišemo izvoznike" donosimo priče o uspješnim domaćim firmama koje plasiraju proizvode širom svijeta.

Tvornica gipsa Komar se bavi proizvodnjom gipsa i gipsanih proizvoda, kao i ostalih proizvoda na bazi cementa i kreča. Ova tvornica nastala je na temelju nalazišta visokokvalitetnog prirodnog sirovog gipsa u neposrednoj okolini Donjeg Vakufa, na obroncima planine Komar.

U bivšoj Jugoslaviji tvornica je pokrivala dvije trećine tržišta. Tokom rata proizvodnja je bila prekinuta, da bi se rad nastavio od 1996. godine. Uveli su automatizovanu proizvodnju i današnji kapacitet je 70.000 tona gipsa.

Tvornica gipsa Komar postala je vodeći proizvođač pečenog gipsa u ovom dijelu Evrope i ekskluzivni dobavljač za sve proizvođače gipsanih maltera na području Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije...

- Domaće tržište pokrivamo sa 80% potrošnje gipsa. Naši kupci su proizvođači i trgovci građevinskog materijala. Najviše nas raduje saradnja sa kupcima industrijkog gipsa - kažu za eKapiju iz Tvornice gipsa Komar.

U ovoj godini očekuju blagi rast proizvodnje i prodaje, te očekuju i dobre poslovne rezultate.

- Planiramo izvoz i na nova tržišta, a u toku su pregovori sa kupcima iz Mađarske.

Kako su rekli, planiraju oplemeniti proizvodnju gipsa i uvesti nove proizvode.

Osim toga, u planu im je pokretanje linije proizvodnje ploča, što će rezultirati i zapošljavanjem dodatnog broja radnika.


Pogledajte i ostale firme u serijalu "Promovišemo izvoznike":

- Almac iz Modriče gradi pogon za proizvodnju ALU i PVC stolarije

- Destilacija iz Teslića snabdijeva evropska tržišta drvenim ugljem, briketima i sirćetnom kiselinom

- Firma 2B izvozi selotejp trake u region i EU, uskoro prvi u BiH plasiraju foam za pakovanje


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.