Izvor: Indikator | Nedjelja, 26.11.2017.| 13:06

Zašto Brčko distrikt još nema fiskalne kase?

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Koeficijent krajnje potrošnje, koji je za Distrikt Brčko fiksan, glavni je uzročnik zašto još nisu uvedene fiskalne kase, izjavio je Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na nedavno održanom okruglom stolu "Zajedno protiv sive ekonomije" u Sarajevu.

- Imamo problem kod razmjene podataka, jer Distrikt Brčko u 21. vijeku nema još fiksalnih kasa, ne izdaje fiskalne račune. Fiskalni računi se izdaju u FBiH, izdaju se u RS, ali ih nema u Brčko distriktu. Znate zašto ih nema? Nema ih zato što su odlukom visokog predstavnika dobili koeficijent krajnje potrošnje, odnosno po osnovu indireketnih poreza, 3,55, koji se ne mijenja svih ovih godina i njima je sasvim nebitno da li je njihov udio 2,98, ili 2,58 itd. - objasnio je Džakula.

Prema njegovim riječima, zbog te nezainteresiranosti Brčko distrikta da se uvedu fiskalne kase dešava se porezna evazija.

- Ne možemo iskontrolirati kada neko proda šleper tekstila za koji je uredno platio carinu, obračunao razliku u cijeni ili dodanu vrijednost 10 ili 15% i to uredno rasknjižio u svojim poslovnim knjigama. I stoga Uprava posebnu pažnju posvjećuje tom području, ali bi nam mnogo lakše bilo da imamo zakonsku regulativu koja bi nas podržala u tome - istakao je Džakula.

Dodao je da UIO BiH nema problem u razmjeni podataka o prometu sa poreznim upravama FBiH i RS, ali da ima problem sa Brčko distriktom.

Upravo zbog toga je, prema njegovim riječima, prisutna velika migracija tvrtki iz entiteta prema Brčko distriktu.

Prema najavama iz Vlade Distrikta Brčko, koje su objavljivane u medijima, Zakonom o fiskalnim sistemima Brčko distrikta predviđno je uvođenje fiskalizacije od 1. januara 2018. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.