NavMenu

Općina Centar dobila šest solarnih klupa

Izvor: eKapija Subota, 25.11.2017. 10:24
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: paul prescott/shutterstock.com)Sarajevo
U okviru UNDP projekta "MDF Program očuvanja okoliša i klimatske promjene" na tri lokacije u sarajevskoj općini Centar postavljene su pametne solarne klupe.

Tri solarne klupe postavljene su na Merhemića trgu, gdje su u toku završni radovi na sanaciji i uređenju. Dvije solarne klupe postavljene su na Vilsonovom šetalištu kod mosta Suada Dilberović i Olga Sučić, a jedna kod zgrade Općine Centar.

Klupe koriste solarnu energiju, pružaju ambijentalno osvjetljenje, a opremljene su i USB priključcima za punjenje mobitela i omogućuju superbrzi internet. U klupama su ugrađeni sistemi hlađenja koji osiguravaju da temperatura ostane ugodna za sjedenje u svim vremenskim uvjetima.

Pametne klupe proizvodi hrvatska tvrtka Include iz Solina, koja je prva u Evropi pokrenula proizvodnju pametnih klupa. Solarne ploče stvaraju do 110W električne energije po satu. Smještene su ispod površine za sjedenje, a veličinom omogućuju efikasno korištenje sunčeve energije.


Pametna klupa opremljena je samostalno razvijenim uređajima za punjenje pametnih mobitela i satova novije generacije, ima dva USB priključka s izlaznom snagom od 10 W.

Klupe su osim u bosanskohercegovačkim gradovima postavljene i u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Švedskoj, te u SAD i Australiji, saopćeno je na sajtu Općine Centar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.