NavMenu

Refleksija svjetske finansijske krize na BiH - Banke hiperlikvidne, ali ne i poslovni sektor

Izvor: Oslobođenje Ponedjeljak, 29.09.2008. 10:45
Komentari
Podeli

Bosna i Hercegovina je integralni dio finansijskih tržišta Evrope. Istina je da smo malo tržište, ali kriza likvidnosti, odnosno nelikvidnosti ima određene reperkusije i na mala, otvorena tržišta kao što je BiH, izjavio je za Oslobođenje rukovodilac Centra za makroekonomska istraživanja Ekonomskog instituta Sarajevo Fikret Čaušević.

"Ne možemo reći da će BiH, kao i sve druge zemlje jugoistočne Evrope, ostati netaknuta od krize koja se dešava u zapadnoj Evropi i SAD-u zato što je i bankarski sektor pretežno u vlasništvu nerezidenata – stranaca. Velike banke u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i susjedstvu su kćerke banaka iz zapadne Evrope, njihove banke majke imaju problem likvidnosti, što se odražava i na naša tržišta, i to na način da banke kćerke koje uzimaju kredite od banaka majki u zapadnoj Evropi postaju oskudnije, odnosno manje likvidne. Zbog toga, može da dođe do poremećaja", pojasnio je Čušević.

Prema njegovim procjenama, najgori scenarij za nas je da dođe do bankrota neke od banaka majki u kontinentalnoj Evropi, što bi imalo za posljedicu niz poremećaja u jugoistočnoj Evropi.

"Propadanje jedne od ovih pet najznačjnih banaka u BiH značilo bi poremećaj na finansijskom tržištu BiH, smanjenje odobrenih kredita za 15 posto u odnosu na postojeće. Nadam se da do toga neće doći. Za sada ne postoje naznake da će se desiti drastičnije negativne posljedice u zapadnoj Evropi, ali i na tržištu BiH. Ne bi smjeli zaboraviti da, podsjeća Čaušević, svaki poremećaj likvidnosti, odnosno nelikvidnosti banaka majki ima reperkusije na BiH i na kretanje kamatnih stopa i povećanje rizika u našoj zemlji. To su uzročnoposljedične reakcije."

Kada je riječ o eventualnoj intervenciji Centralne banke BiH, Čaušević naglašava da CBBiH, po zakonu, "ne smije odobravati kredite komercijalnim bankama, te ne može regulirati likvidnost banaka. Istini za volju, banke u BiH nemaju problema sa likvidnosti, one su za sada hiperlikvidne, međutim, nelikvidan je poslovni sektor, sektor realne ekonomije", dodao je on.

Ipak, ako bi došlo do pražnjenja likvidnosti, odnosno smanjenja likvidnosti banaka majki u zapadnoj Evropi, prema tvrdnjama Čauševića, onda bi to imalo negativne reperkusije za povlačenje kredita iz banaka majki iz zapadne Evrope i servisiranje poslovnih djelatnosti u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.