NavMenu

Predstavnici firme "Cad plus" održali prezentaciju projekta izgradnje šetnice u Novom Sarajevu

Izvor: eKapija Petak, 26.09.2008. 10:48
Komentari
Podeli

Projektant firme "Cad plus" Salih Hamzić, 25. 09. 2008. godine je u sali Općine Novo Sarajevo održao prezentaciju izvedbenog projekta za izgradnju šetnice od mosta Otoka do mosta Malta.

Predviđen Regulacionim planom "Centar Novo Sarajevo" i "Kvadrant 30", projekat obuhvata pješačku stazu širine 2 metra i biciklističku stazu širine 1 metar, koje se protežu uz desnu obalu rijeke Miljacke u dužini od 1.100 metara.

Šetnica je podijeljena na dva dijela mostom Bosmal na kojem je predviđen pješački prijelaz koji omogućava nesmetan nastavak šetnice. Prvi dio predstavlja dionica od mosta Otoka do mosta Bosmal u dužini od 465 metara, a druga od mosta Bosmal do mosta Malta u dužini od 590 metara.

Dužinom šetnice, na određenim razmacima predviđene su staze koje spajaju postojeću pješačku stazu sa novoplasiranom šetnicom. Šetnica će biti od betonskih ploča dimenzija 22,5 x 15 x 6 cm u antracit boji.

Dio trga zaljubljenih predviđen je u drugoj materijalizaciji od betonskih blokova dimenzija 40 x 40 x 5 cm u bijeloj boji. Gotovo cijelom dužinom šetnice predviđene su klupe i kante za smeće, kao i rasvjeta u određenim razmacima.

Parkovi pored šetnice riješeni su kao kombinacija zelenih površina, te površina sa određenim sadržajima dječijih igrališta, boćališta i prostora za odmor.

Postojeći redoslijed i vrsta stabala su zadržani i dopunjeni novim, tamo gdje je bilo potrebno. Nova stabla su predviđena od nekoliko vrsta lipa: krupnolisnata, sitnolisnata i bijela lipa, osim kojih su u drvoredu šetnice predviđena i stabla ukrasnog duda i ribizle u parkovima, kao i zimzelena stabla bora i čempresa.

U parku zaljubljenih je predviđen i trg na kojem već postoji skulptura, a na drugoj strani će se nalaziti fontana.

Izgradnjom nove šetnice, koju zajedno finansiraju Općina Novo Sarajevo i Gradska uprava, stanovnici će dobiti funkcionalnu pješačku saobraćajnicu, izgrađenu prema visokim standardima. Iz budžeta za 2008. godinu, Općina i Grad Sarajevo izdvojili su sredstva u iznosu od 185.000 KM, a dodatna sredstva za navedeni projekat bit će obezbijeđena i budžetom za 2009. godinu.

Radovi na izgradnji šetnice bi trebali početi u proljeće naredne godine, a njihov završetak se planira najkasnije do kraja 2009. godine, saopćio je Press centar Općine Novo Sarajevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.