NavMenu

Vrijeme za CEFTA plus - Uskoro sporazum o uklanjanju carinskih barijera između BiH i Srbije

Izvor: RTRS Četvrtak, 23.11.2017. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: 101akarca/shutterstock.com)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istakao je da postoji prostor za unapređenje saradnje u okviru regionalnog sporazuma CEFTA i da je došlo vrijeme za "CEFTA plus", te najavio skoro postizanje dogovora BiH sa Srbijom o uklanjanju svih evidentiranih barijera u trgovini, prenosi agencija Srna.

- Mislim da je došlo vrijeme da ovom sporazumu damo novu dimenziju - rekao je Šarović, koji učestvuje na ministarskoj konferenciji CEFTA nedjelja u Beogradu.

Šarović je rekao da je BiH sa Srbijom blizu postizanja dogovora o uklanjanju svih evidentiranih barijera i sa jedne i sa druge strane.

- To bi trebalo da olakša trgovinu, da bude funkcionalnija, jednostavnija i brža, da nema zadržavanja na granici, ni skrivenih barijera koje se pojavljuju u našim odnosima - dodao je on.

Šarović je rekao da će dvije strane vjerovatno narednih dana, po završetku ministarske konferencije u Beogradu, taj sporazum i ozvaničiti.


- Time ćemo, uvjereni smo, izaći u susret zahtjevima privrednika i Srbije i BiH - istakao je Šarović.

U Beogradu se danas završava četvorodnevni sastanak CEFTA Zajedničkog komiteta i ministarska konferencija o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji u CEFTA regionu.

"CEFTA nedjelja 2017", kojom Srbija završava ovogodišnje predsjedavanje u toj organizaciji, imala je glavni fokus na stvaranju regionalnog ekonomskog područja, posebno na dopunskim protokolima pet i šest i harmonizaciji tržišta CEFTA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.