Izvor: eKapija | Srijeda, 22.11.2017.| 15:27

Euroherc osiguranje na liderskoj poziciji na tržištu FBiH

Situacija na tržištu osiguranja u FBiH postaje sve zanimljivija, usljed previranja na samom vrhu i spajanja velikih igrača. Prema posljednjim podacima Agencije za nadzor osiguranja FBiH za deset mjeseci ove godine, na vrh liste po iznosu bruto premije dospjelo je Euroherc osiguranje sa 47,2 mil KM, piše BiznisInfo.

To znači da je došlo do promjene na samom vrhu, jer je sve do ovog mjeseca lidersku poziciju držalo Sarajevo-osiguranje, koje je sada palo na treću poziciju.

Zanimljivo je da se ovo dešava nakon što je Bosna-Sunce osiguranje, koje zajedno sa Eurohercom pripada Koncernu Agram, kupilo Zovko osiguranje. BSO je na četvrtom mjestu po visini premije, a Zovko na 11. Ova tri osiguranja su za deset mjeseci ostvarila premiju od čak 105,9 mil KM, od ukupno oko 400 mil KM koliko su ostvarila sva osiguranja zajedno. To znači da ovaj koncern drži 26,5% tržišta FBiH.

Osim toga, podsjetimo da je krajem prošlog mjeseca saopšteno da je austrijska Vienna Insurance Group (VIG) dogovorila preuzimanje Merkur osiguranja. Merkur osiguranje nalazi se na 8. poziciji s 24,6 mil KM premije. U okviru VIG-a posluje Wiener osiguranje koje je već tržišni lider u RS.

Inače, na drugom mjestu po visini premije je Uniqa osiguranje koje je ponovo prestiglo Sarajevo-osiguranje i potisnulo ga na treću poziciju. Podsjetimo da je Uniqa prošlu godinu završila na liderskoj poziciji, piše portal BiznisInfo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.