Izvor: eKapija | Srijeda, 22.11.2017.| 15:47

Počela izgradnja Istočnog tranzita u Banjaluci

Banjaluka (Foto: Andrej Andic/shutterstock.com)
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i v.d. direktora JP Putevi RS Nenad Nešić ozvaničili su danas, 22. novembra, početak izgradnje dijela Istočnog tranzita, odnosno, nastavak Bulevara Desanke Maksimović ka Krfskoj ulici. Investitori ovog projekta su preduzeće Putevi RS i Grad Banjaluka, a izvođač radova preduzeće MG Mind koje ima rok od 90 radnih dana za završetak posla, saopšteno je na zvaničnom gradskom sajtu.

Gradonačelnik Igor Radojičić je podsjetio da su radovi na spoju ove saobraćajnice zaustavljeni prije 30 godina.

- Istočni i Zapadni tranzit nekada su planirani kao obilaznice oko Banjaluke, ali danas su to praktično gradske saobraćajnice. Poslije izgradnje ove dionice, slijedi nam još dosta posla. Da se završi ova dionica iza stadiona FK Naprijed i da se preko Zelenog mosta spoji Istočni i Zapadni tranzit - istakao je Radojičić.

On je naglasio da je toku izrada projekta novog Zelenog mosta, te da je plan da naredne godine počne njegova izgradnja.

- Tražićemo eksterna sredstva za početak izgradnje novog mosta, a takođe je u planu gradnja kružnog toka kod Policijske uprave, tako da bi time bio ubrzan saobraćaj u ovom dijelu grada - rekao je Radojičić.

V.d. direktora preduzeća Putevi RS Nenad Nešić kazao je da je trasa dionice Istočnog tranzita, dužine oko 440 metara, planirana sa dvije kolovozne trake pojedinačne širine 3,5 metra za svaki smjer vožnje, odnosno, ukupne širine 14 metara.

- Vrijednost radova na ovom projektu je 805.000 KM. Kada se završi i kružna raskrsnica kod Rebrovačkog mosta, dobićemo sigurniji i brži saobraćaj u ovom dijelu grada - zaključio je Nešić.

Projektnom dokumentacijom predviđeno da se na ovom dijelu izgrade obostrane biciklističke staze širine 2,25 m, kao i obostrane pješačke staze širine dva metra, te obostrani zaštitni zeleni pojas širine tri metra. Takođe, biće zasađeno 115 komada sadnica javorolisnog platana na bočnim zelenim pojasima.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.