Izvor: Beta/Tanjug | Srijeda, 22.11.2017.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potrebno unapređenje CEFTA sporazuma - Neiskorišćeni potencijali, zanemaren značaj udruživanja zapadnobalkanske šestorke

Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je u utorak (21. novembara 2017. godine) da je potrebno unaprijediti CEFTA sporazum i da je Vlada Srbije spremna da učini korak više u pravcu formiranja zajedničkog ekonomskog prostora u tom regionu.

Ljajić je u Beogradu na otvaranju CEFTA nedjelje rekao da je potrebno riješiti probleme slobodnog protoka ljudi i robe u zemljama CEFTA regiona koje imaju sporazume o slobodnoj trgovini i dodao da će to biti ključno pitanje tokom skupa koji traje do 24. novembra.

- Pitanje je da li će CEFTA ići u pravcu veće ekonomske integracije ili dalje stagnacije - rekao je on, dodajući da zemlje CEFTA regiona moraju da donesu odluku da li će čekati da politika riješi sve probleme ili će tražiti način da pomognu privrednicima.

Naveo je primjere da kamioni i dalje na graničnim prelazima čekaju od 7 do 48 sati, a da je u Gruziji prosječno zadržavanje kamiona sedam minuta.

Ljajić je ukazao i da se godišnje izgubi 26 miliona sati zbog čekanja kamiona sa robom na granicama, a da se oko 800 mil EUR plaća za različite vrste usluga na graničnim prelazima, što je 1% bruto domaćeg proizvoda zemalja CEFTA regiona.

On je rekao da je CEFTA napravila ogroman uspjeh i da je svaka od zemalja povećala izvoz, konkurentnost i potencijal proizvodnje, kao i produktivnost.

- Duže vrijeme se, međutim, vrtimo u krug. Svi načelno konstatujemo da želimo da idemo više i dalje, ali nikako da praktično preduzmemo korake koji će uvjeriti one druge da zaista to želimo - objasnio je Ljajić, ističući i da CEFTA sporazum ni na koji način ne znači alternativu i zamjenu za evropski put, jer njega ništa ne može da zamijeni.

Ministar trgovine Srbije je naglasio da se stalno konstatuje da nisu iskorišćeni svi potencijali koje CEFTA omogućava, a da se zanemaruje značaj udruživanja u okviru zapadnobalkanske šestorke.

- Ovdje je prekretnica, da li idemo dalje ili ćemo sve da svedemo na klasičan sporazum o slobodnoj trgovini, da svako može kad mu padne na pamet da blokira ovog drugog, uvodi vancarinske barijere, stvara prepreke i uvodi protekcionističke mjere zarad kratkoročnih interesa - rekao je on.

- U ovom trenutku nemamo saglasnost za potpisivanje Protokola 6, iako je on u potpunosti usaglašen, kasnimo sa ratifikacijom Protokola 5, nemamo saglasnost za dalje funkcionisanje sekretarijata CEFTE. Status kvo je za nas neprihvatljiv - rekao je Ljajić.

Na potrebu formiranja zajedničkog ekonomskog područja Zapadnog Balkana ukazao je i predsjednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež. To, kako je istakao, može značajnije ubrzati privredni rast svih zemalja u regionu.

- Molim vas, u ime pola miliona kompanija u regionu, da budete kreativni - poručio je Čadež istučući da je CEFTA doprinijela političkoj stabilnosti u regionu, podigla regionalnu saradnju i trgovinu.

Razmjena u regionu povećana je 2,5 puta, sa EU 3,6 puta, dok je malim i srednjim kompanijama CEFTA omogućila izlazak na regionalno tržište, podizanje konkurentnosti, priliv investicija.

- Zemlje regiona su, ipak, i dalje nedovoljno integrisane u globalnu ekonomiju. Ključni razlog je da jedni drugima i dalje, 11 godina kasnije, postavljamo prepreke u praksi dogovorene liberalizacije, ometamo necarinskim barijerama, a najavažnija prepreka je u našim glavama - naglasio je Čadež.

CEFTA nedjeljom Srbija završava ovogodišnje predsjedavanje tom organizacijom osnovanom decembra 1992. godine, čije su članice Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji UNMIK. Hrvatska je bila članica do pristupanja EU.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.