NavMenu

Otvorena prva zanatska pivara u Srebrenici - U planu osvajanje tržišta unikatnim pivom Pivovica

Izvor: Radiosarajevo.ba Utorak, 21.11.2017. 14:40
Komentari
Podeli
(Foto: Brent Hofacker/shutterstock.com)
U Srebrenici je zvanično otvorena prva craft pivara Silvertown koja promovira kvalitetno pivo i Srebrenicu.

Priprema i probna proizvodnja počela je početkom godine, a na ideju je došao Davorin Sekulić koji je za ovaj posao podigao kredit i upustio se u izazov koji znači veliki rizik.

- Na ideju sam došao iz razloga što u našoj zemlji postoji veoma mali broj zanatskih pivara. Mnogo sam istraživao i sva svoja sredstva uložio u pokretanje pivare u Srebrenici - kaže Sekulić.

Sekulić je zbog nedostatka posla otišao u Sarajevo gdje radi kao fotoreporter, a radom u pivari želi se ponovo vratiti u Srebrenicu.

Dodatnu podršku dobio je od organizacije PortAgora iz Tilburga, koja je pomogla uređenje prostora za degustaciju i obuku.

- Izuzetnu pomoć pružili su nam i Nik i Andrej s kojima smo radili u Holandiji gdje je nastalo novo pivo, četvrto iz naše pivare, Pivovica, kojim planiramo osvojiti šire tržište, jer je unikatno - kaže.

Direktor organizacije PortAgora iz Tilburga Jan van Esch kaže da je ovo prilika za Srebrenicu, ali i dobra promocija ovog mjesta.

- Ovi momci su sa veoma malo para uredili ovaj prostor tako da vjerujem u njihove ideje i uspjeh im je zagarantiran - ističe Jan.

Trenutno se u Srebrenici proizvode četiri vrste piva - svijetlo, tamno, crveno i plavo, među kojima su Andrićeva tetka, Perkman, Vidran i Pivovica posebnih ukusa.

- Osnovna razlika zanatskog piva i lager piva s tržišta je kvalitet, jer mi koristimo kvalitetan pivski kvasac i ječam. U zanatskom pivu nema vještačkih aditiva, sirovina lošeg kvaliteta, kukuruzne krupice i slično - objašnjava Sekulić.

Najavio je uskoro mogućnost kupovine piva u pojedinim prodavnicama i kafićima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.