Izvor: Radiosarajevo.ba | Utorak, 21.11.2017.| 14:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvorena prva zanatska pivara u Srebrenici - U planu osvajanje tržišta unikatnim pivom Pivovica

(Foto: Brent Hofacker/shutterstock.com)
U Srebrenici je zvanično otvorena prva craft pivara Silvertown koja promovira kvalitetno pivo i Srebrenicu.

Priprema i probna proizvodnja počela je početkom godine, a na ideju je došao Davorin Sekulić koji je za ovaj posao podigao kredit i upustio se u izazov koji znači veliki rizik.

- Na ideju sam došao iz razloga što u našoj zemlji postoji veoma mali broj zanatskih pivara. Mnogo sam istraživao i sva svoja sredstva uložio u pokretanje pivare u Srebrenici - kaže Sekulić.

Sekulić je zbog nedostatka posla otišao u Sarajevo gdje radi kao fotoreporter, a radom u pivari želi se ponovo vratiti u Srebrenicu.

Dodatnu podršku dobio je od organizacije PortAgora iz Tilburga, koja je pomogla uređenje prostora za degustaciju i obuku.

- Izuzetnu pomoć pružili su nam i Nik i Andrej s kojima smo radili u Holandiji gdje je nastalo novo pivo, četvrto iz naše pivare, Pivovica, kojim planiramo osvojiti šire tržište, jer je unikatno - kaže.

Direktor organizacije PortAgora iz Tilburga Jan van Esch kaže da je ovo prilika za Srebrenicu, ali i dobra promocija ovog mjesta.

- Ovi momci su sa veoma malo para uredili ovaj prostor tako da vjerujem u njihove ideje i uspjeh im je zagarantiran - ističe Jan.

Trenutno se u Srebrenici proizvode četiri vrste piva - svijetlo, tamno, crveno i plavo, među kojima su Andrićeva tetka, Perkman, Vidran i Pivovica posebnih ukusa.

- Osnovna razlika zanatskog piva i lager piva s tržišta je kvalitet, jer mi koristimo kvalitetan pivski kvasac i ječam. U zanatskom pivu nema vještačkih aditiva, sirovina lošeg kvaliteta, kukuruzne krupice i slično - objašnjava Sekulić.

Najavio je uskoro mogućnost kupovine piva u pojedinim prodavnicama i kafićima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.