Izvor: eKapija | Utorak, 21.11.2017.| 15:44

Češke kompanije iz automobilske industrije traže dobavljače iz BiH

(Foto: Billion Photos/shutterstock)
Saradnja kompanija automobilske industrije iz BiH i Češke cilj je Razvojnog programa UNDP u BiH, koji se sprovodi u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH.

U tu svrhu su nedavno u Sarajevu i Doboju organizirani konsultativni sastanci sa 10 domaćih kompanija, na kojima su učestvovali i predstavnici UNDP-a, VTK-a, Privredne komore FBiH te konsultantske firme Czech Invent.

Kako je rekao stručni saradnik u Sektoru za ruralni i regionalni razvoj UNDP BiH Nedim Ćatović, češko automobilsko tržište se 80% oslanja na domaće dobavljače, dok preostalih 20% proizvoda i usluga koji se uvoze pružaju dobru priliku za kompanije iz BiH.

- Iako domaći proizvođači mogu ponuditi sofisticirane usluge, to na češkom tržištu još nije prepoznato i BiH se uglavnom percepira kao zemlja koja prvenstveno može ponuditi jeftinu radnu snagu. Potrebno je djelovati planski kako bi se ova percepcija izmijenila, ali i kako bi se iskoristila činjenica da češki proizvođači, zbog popunjenih kapaciteta, imaju potrebu za stranim firmama - dodao je Ćatović.

Projekat pod nazivom "Razvoj privatnog sektora i poslovne saradnje kroz prenos znanja i ekspertize iz Češke Republike u BiH" finansira se iz zajedničkog fonda UNDP-a i Češke Republike, i cilj mu je uspostava dugoročne poslovne saradnje između kompanija u automobilskoj industriji ove dvije zemlje.

Namjera je da se taj cilj postigne kroz analizu izvoznih potencijala kompanija iz BiH na češko tržište automobilske industrije, kao i kroz prenos znanja i organiziranje poslovnih susreta između odabranih firmi iz BiH i Češke Republike.

Automobilska industrija u Češkoj predstavlja jedan od ključnih generatora ekonomskog razvoja, a očekuje se da će putem ovog projekta pozitivna iskustva i znanja biti prenijeta i kompanijama u BiH, saopšteno je iz UNDP-a.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.