Izvor: B92 | Ponedjeljak, 20.11.2017.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otkriven 17 godina star bezbjednosni propust u MS Office

Ilustracija (Foto: Robert Lucian Crusitu/shutterstock.com)
Čak 17 godina bilo je potrebno da stručnjaci za računarsku bezbjednost otkriju ranjivost u Microsoft-ovom Office paketu, koja je napadačima omogućavala aktiviranje koda bez znanja korisnika.

Riječ je o propustu u dijelu programskog paketa po imenu Microsoft Equation Editor, koji služi za ubacivanje i uređivanje složenih jednačina.

Microsoft je već objavio "zakrpu" i pozvao korisnike da ažuriraju svoje MS Office programe kako bi se zaštitili od potencijalnih napada.

Microsoft je ranjivosti na skali pretnje dodijelio oznaku "Važno", ali stručnjaci za računarsku bezbjednost ističu da je u pitanju vrlo opasna, odnosno kritična ranjivost zbog činjenice da se provlačila kroz sve verzije Office-a od 2000. nadalje, i zato što može da se zloupotrebi u svim verzijama Windows operativnog sistema.

Ovo je već drugi bezbjednosni propust koji je za kratko vreme otkriven u MS Office paketu.

Podsećamo, nedavno je otkriven propust u Wordu koji je omogućavao hakerima pristup računaru korisnika, koji je zatim mogao da se koristi kao deo mreže za spam.

U svakom slučaju, Microsoft poziva korisnike MS Officea da ažuriraju svoje programe kako bi sanirali propust i zaštitili svoj računar i datoteke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.