NavMenu

Švicarac "čeličnih" krila preletio La Manche

Izvor: Večernji list Srijeda, 24.09.2008. 11:47
Komentari
Podeli

Švicarac Yves Rossy preletio je La Manche, no ono što ovog Švicarca razlikuje od brojnih pilota je način na koji je to učinio. Yves je bivši pilot borbenih zrakoplova, a u svojoj garaži konstruirao je posebnu letjelicu kojom je napravio ovaj pothvat.

Na svoja je leđa zakačio krila duga dva i pol metra ispod kojih je stavio četiri mlazna motora i zatim iskočio iz zrakoplova. Švicarac je zatim brzinom od otprilike 190 kilometara na sat za samo 15-ak minuta prešao udaljenost između Francuske i Engleske.

To što je izgledao gotovo kao Batman nije ga ni najmanje omelo u naumu da leti istom rutom kao i francuski avijatičar Louis Bleriot, koji je prvi prije 99 godina preletio kanal koji razdvaja kontinent i Otok. Čovjek-raketa, kako Yvesu tepaju brojni novinari, tako je uspio ostvariti dugogodišnji san da letjelicom kućne izrade preleti La Manche.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.